Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı. Soylu, su kısıtlamaları nedeniyle 19’u Konya’da olmak üzere toplam 52 ilçede uygulanacak planlamada şu kuralların geçerli olacağını açıkladı:

Kuru tarım arazileri: Aynı ürün en fazla iki yıl üst üste ekilebilecek.

Sulu tarım arazileri: Dörtlü münavebe sistemi uygulanacak.

Su tüketimi yüksek ürünler: Mısır (dane/silaj), patates, şeker pancarı, domates ve havuç gibi ürünler dört yıllık üretim döngüsünde en fazla iki defa ekilebilecek.

Yeni düzenleme Konya’nın şu ilçelerini kapsıyor:
Akören, Akşehir, Altınekin, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Halkapınar, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu ve Tuzlukçu.

Çiftçiler, alınan kararı olumlu karşılıyor. Özellikle mısır üreticileri, “dört yılda bir ekim zorunluluğu” yerine “iki yılda bir ekim imkânı” tanınmasının üretim planlamasını kolaylaştıracağını belirtiyor. Düzenlemenin aynı zamanda kuraklık riskine karşı tarımsal sürdürülebilirliği güçlendireceği ifade ediliyor.