Akşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle; “Sigara, gerek bizzat kullanan gerekse içmeyen ancak sigara içilen ortamda bulunma sonucu pasif olarak soluyan insanlarda çok önemli bir hastalanma ve ölüm nedenidir. Sigara ve tütün kullanımı dünyada önlenebilir ölüm nedenlerinden en önemlisidir. Her yıl dünyada yaklaşık 5 milyon insanın sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Sigara ve tütün kullanımının bu boyutuyla sürmesi durumunda 2030 yılında dünyada 8 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklardan hayatını kaybedeceği öngörülmektedir. Bu ölümlerin %70’inin gelişmekte olan ülkelerde olacağı düşünülmektedir.

Sigara bırakılabilir mi?

Sigara vazgeçilebilir bir alışkanlıktır. Sigarayı bırakmak için herhangi bir yardım almayanlarda bırakma oranı %10’un altında kalırken, sigarayı bırakmayla ilgili yardım alanlarda hem sigarayı bırakma süreci daha sağlıklı yaşanmakta, hem de sigarayı bırakma oranı artmaktadır.

Nerelerden yardım alabilirsiniz?

ALO 171 Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattı’ nı arayarak ihtiyacınız olan desteği alabilirsiniz.

Sigarayı bırakırken bu konuda uzmanlaşmış bir hekimden destek almak isterseniz 182’yi arayarak Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ nden size en yakın sigara bırakma polikliniği için randevu alabilir ya da doğrudan bu polikliniklere başvurabilirsiniz.

Bırakmanın 5 adımı

Hazır olun, Destek alın, Alışkanlıklarınızı değiştirin, Profesyonel destek alın ve zor durumlar için hazır olun.

Sigarayı bırakmanın sağlığımız açısından faydaları

Sigarayı bıraktıktan sonra; 20. Dakikada Nabız, kan basıncı ve vücut ısısı normale döner, 24. Saatte Kanda karbon monoksit gazının düzeyi azalır, 2 hafta-3 ay arasında Soluk alıp vermek kolaylaşır, Efor kapasitesi artar (Örneğin; merdivenleri rahat çıkabilme, tempolu yürüyüş yapabilme, vb.), Öksürük azalır, 3 ayda kaybolur, Balgam 2 haftada yarı yarıya azalır, Koku ve tat alma duyusu iyileşir, Bağışıklık sistemi güçlenmeye başlar, Diş ve parmaklarda sarı lekeler kaybolur. 1. yılda Kalp krizi geçirme riski %50 azalır, Beyin kanaması ve damar hastalığı riski %30-50 azalır, KOAH, bronşit, vb. hastalıkların ilerlemesi durur, 5. Yılda Ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası kanser riski yarı yarıya azalır, 10. Yılda, Felç olma riski 5-10 yıl içinde sigara içmeyenlerle eşitlenir, Akciğer, ağız, gırtlak, yemek borusu, idrar torbası, böbrek, pankreas kanseri riski azalmaya devam eder ve 15. yılda Kalp krizi riski hiç içmeyenlerle eşitlenir.

Unutmayın! Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güçtür ancak imkansız değildir. Kararlılıkla başarabilirsiniz. Sigaradan uzak sağlıklı bir yaşam seçin.”