Kasım ayı ile birlikte bir yaz ayını daha arkamızda bıraktığımızı söylemek doğru olacaktır. Doğa, sonbaharı kucakladı ve önümüz kış. Peki ya bu mevsim değişikliklerinin insan psikolojisine ve fizyolojisine ne gibi etkiler bıraktığını biliyor muyuz? Mevsim değişikliği ile birlikte insanlarda da birtakım değişiklikler yaşandığını hepimiz görüp ve gözlemliyoruz.  

Mevsimsel depresyon sonbahar ve kış aylarında yaklaşık olarak Kasım’dan Mart’a kadar güneş ışınlarındaki azalmalara bağlı olarak yaşanan bir depresyon çeşididir. 

Sonbahar ve kış mevsiminin sadece doğa üzerinde değil insan üzerine de pek çok etkisi bulunmaktadır. Mevsim geçişlerine bağlı olarak gün ışığında, sıcaklık değerlerinde ve kişilerde görülen, özellikle insanın doğasını olumsuz yönde etkileyecek çeşitli fiziksel ve psikolojik değişiklilere sebep olmaktadır. 

Mevsimsel ve günlük olarak görülen bu değişimlere ayak uydurabilmek ve canlıların hayatta kalabilmeleri için bir adaptasyon sürecini tamamlamaları gerekmektedir. 

Canlıların gün ışığı miktarına, gün uzunluğundaki artış ya da azalmalarına bağlı olarak hangi zaman diliminin içinde olduklarını ve bu döngüye adaptasyon sağlamalarını gerekmektedir. Canlıların bulundukları mevsime ve o mevsimin şartlarına uyum sağlayıp hayatta kalmalarını sağlayan temel bir döngüdür. 

Bu depresyon kişilerde enerji kaybına, baygınlıklara, kötü duygulanımlara, sinirlilik ve karamsarlık ruh haline, anksiyeteye, konsantrasyon bozukluğuna ve karbonhidratlı yiyecekleri tüketme isteğine ve bunun sonucundan kilo alımına ve hipersommia (uykusuzluk) gibi semptomlar olarak karşımıza çıkabiliyor.  

Ve kadınların erkeklere oranla mevsimsel depresyona yakalanma olasılığının 4 kat daha fazla olduğunu biliyor muydunuz ? 

Sonbahar ve kış mevsiminde ağaçların yapraklarının sararması ve dökülmesi, yağmurun ve karın yağması, bazı insanlara doğanın çıplanması ölümü anımsatmaktadır… 

Doğanın bu değişimi insanın ruhsal yapısında da aynı etkiyi gösterir ve insana ölümü hatırlatır. Kendisini ölüme yakın hisseden insanların, depresyona girmeye olasılıkları daha fazladır. 

Mevsimsel (kış) Depresyonlarını Önleme ve Bununla Baş etmek İçin Öneriler; 

-Hafif , canlı ve rahat kıyafetler tercih edin 

-Yaşandığınız ortamı canlandırın. Örn: çiçeklerle.. 

-Olumsuz içerikli haberlerden, dizi ve filmden uzak durun 

-Diyetle ve sağlıklı beslenerek kendinizi mutlu edin. 

-Kış ayına adapte olmak için rutin egzersizler yapın  

-Mümkün oldukça yalnız kalmamayı tercih edin. 

-Bunun geçici bir durum olduğunu unutmayın! Her kışın sonu ilkbahar ve yaz J 

-Kendinizi geliştirin ve hobiler elde edin. 

-Duygularınızı hafifletmek için pozitif düşünün, dengenizi koruyun ve odaklanın.  

Bu cümleyi günde en az iki kez tekrar ediyoruz,” Bedenim iyi, temiz ve kendi kendini dengeliyor, özgürüm ve güçlüyüm, hiçbir şarta bağlı olmaksızın kendimi çok seviyorum”  

Sonuç olarak diyebiliriz ki; 

Mevsimsel değişikliklere bağlı olan kış depresyon geçici bir durum olmasına rağmen, tedavi edilmediği takdirde yaşam kalitesini bozabilir. Bu nedenle mevsimsel depresyonlar önemsenmeli ve gerekirse profesyonel yardım alınmalıdır.