Kürtaj isteyene kürtaj videosu izletilecek

 

Erdoğan'ın kürtajı yasaklama hamlelerine karşılık Sağlık Bakanlığı ile Aile Bakanlığı'nın hazırladığı taslağın detayları ortaya çıkmaya başladı. Kürtaj yaptırmak isteyen kadına bebeğin nasıl alındığı izlettirilecek.

Başbakan Erdoğan'ın kadınların kürtaj hakkını elinden almasına yönelik hamlelerine psikolojik savaş yöntemi de eklendi. Kürtajdan vazgeçirme politikası olarak anne adayına karnındaki bebeğin kalp sesi dinlettirilecek, bebeğin nasıl alındığını gösteren videolar izlettirilecek.Yeni Şafak gazetesinde Ayfer Mallı imzasıyla yayımlanan habere göre, kürtaj ile ilgili taslağın hazırlanması konusunda oluşturulan kurul, pekçok ülkenin kürtaj politikasını inceledi. Kürtaj politikası Türkiye'nin bu konuya bakışına en yakın olan Amerikan modelinin seçildi.Kürtaj yaptırmak isteyen kadın, hekimle başbaşa bir görüşme yapacak. Uzman doktor, kürtajın kadına zararları ve bebeğin nasıl alındığına dair videolar izlettirecek. Kadın hâlâ bebeği aldırmak isterse, karnındaki çocuğun kalp sesi dinlettirilecek.Amerika'da 19 eyalette uygulanan bu sistemde "kısa süreli terapi" uygulanıyor. Kürtaj ve meme kanseri arasındaki bağlantıya dikkat çekilerek, kürtajın uzun dönemdeki psikolojik etkileri ve ceninin acı çektiği yönünde bilgiler veriliyor. Amerika'daki bu çalışma modelinin yüzde 90 başarı sağlandığı öne sürüldü.Taslakta sezaryen ile ilgili de çalışmalar yapıldı. Buna göre annenin çok ciddi bir doğum korkusu varsa, sezaryen olması zorunlu olarak kabul edilerek cerrahi müdahale yapılacak. Buna göre Sağlık Bakanlığı, çok fazla sezaryenle doğum yaptıran hastaneleri denetim altına alacak. Eğer aksi bir uygulama olduğunu görürse ağır yaptırımlar uygulayacak. Öte yandan Bakanlık vatandaşın sezaryenle ilgili farkındalığını artırmak için hastane kapılarında ve çeşitli sağlık kuruluşlarında tanıtıcı broşürler asacak

202 Kayıp eserlerin 50’si MİT’te çıktı!

Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nde yer alan beş bine yakın eserden 202’sinin kayıp, 46’sının sahte ve 27’sinin orijinalliğinin ağır kuşkulu olduğu dile getirilmişti.Hürriyet’in haberine göre, Kültür Bakanlığı müze envanterine kayıtlı olan kayıp tabloların çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu ortaya çıktı.

Kültür Bakanlığı kaynaklarına göre müzede bulunması gereken 50 kadar tablonun MİT’te bulunduğu belirtiliyor. Fakat, müzede bulunması gereken bu eserlerin neden MİT'te olduğu ise merak konusu.

Bunun yanı sıra tablolarının bir kısmının Cumhurbaşkanlığı'na, Dışişleri Bakanlığı'na ve Hacettepe Üniversitesi'ne emaneten verilmiş durumda olduğu belirtiliyor.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay imzasıyla, elinde Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ne ait eser bulunan kamu kuruluşlarına resmi bir yazı yazılarak eserlerin geri istendiği bildiriliyor.

Fakat, kayıp olan 202 eserden kaç tanesinin bu kamu kurumlarında olduğu ve sahteleriyle değiştirilen 46 eserin akıbetinin ise ne olduğu konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

MEB: “Önümüzdeki dönem üniversite harçları artacak”

 

Erdoğan üniversite harçlarını kaldıracaklarını söyleyedursun, Milli Eğitim Bakanlığı yayınladığı raporda yükseköğretimin finansmanında harçların artırılmasına yönelik düzenlemeler yapılacağını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki dönem üniversite harçlarını kaldıracakları yönündeki açıklamalarına karşın Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı 2011 yılı faaliyet raporunda harçların kaldırılması bir yana daha da artırılacağı ifade edilmekte.

Nisan 2012 tarihinde yayınlanan raporun “Temel Politikalar ve Öncelikler” bölümünde yükseköğretimin finansmanına ilişkin değerlendirmelere yer veriliyor. Raporun 24. sayfasında yer verilen şu ifadelerle önümüzdeki dönem üniversite harçlarının artırılacağı belirtilmekte:

“Yükseköğretim kurumlarında finansman kaynakları geliştirilecek ve çeşitlendirilecek; öğrenci katkı paylarının, mali gücü olmayan başarılı öğrencilere burs ve kredi sağlanması şartıyla yükseköğretimin finansmanındaki payının artırılmasına yönelik düzenlemeler yapılacaktır.”

Bekareti bozulmadı' raporu, 'tecavüz' kararını bozdu

 

Down sendromlu 18 yaşındaki Ö.O. hamile kaldı, Adli Tıp çocuğun babasından olduğunu tespit etti. Mahkeme babaya 15 yıl ceza verdi, ancak Yargıtay 14. Ceza Dairesi, 'bekaretin bozulmadığı' yönündeki raporu gerekçe göstererek 'basit cinsel istismar var' dedi ve kararı bozdu.

Akşam gazetesinin haberine göre, İstanbul'da, zihinsel engellilerin devam ettiği bir okulda eğitim gören Ö.Ö., karnının ağrıdığını söyleyince ailesi tarafından doktora götürüldü. Muayenede down sendromlu Ö.Ö.'nün hamile olduğu anlaşıldı. Anne ve babası polise başvurdu ve soruşturma açıldı. Kartal Adli Tıp'tan rapor alındı ve bebeğe kürtaj yapıldı.Raporda 'Ö.Ö.'nün bakire, ultrason raporuna göre de gebe olduğu' bilgisine yer verildi. Cenin üzerinde yapılan DNA testinde ise bebeğin yüzde 99.99 ihtimalle genç kızın babası A.Ö.'den olduğu tespit edildi. 'Kızına cinsel istismarda bulunmadığını, durumu savcılığa da kendisinin ihbar ettiğini' söyleyen baba cezaevine gönderildi.O.Ö. ile öğrenim gördüğü okulda psikolog, formater öğretmen ve sınıf öğretmeninin katılımıyla görüşme yapıldı. Genç kız, babasının gece yanına geldiğini, kendisini öptüğünü, karnını ağrıttığını söyledi. Ö.Ö. 'Bu kötülüğü sana kim yaptı?' diye soran polise de istismarı anlattı.Ö.Ö.'nün öğretmenine verdiği ifade ise şaşkınlık yaratan türden. Kürtaj sonrası bu olayı kimin yapmış olabileceğini soran öğretmene, genç kızın annesi A.Ö., 'Bilmiyorum, herkes olabilir, babası eve alkollü geliyor. Babası bile olabilir' demiş.Baba A.Ö., Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Mahkeme babayı, 'Vücuda organ veya sair bir cisim sokmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı' suçundan 15 yıl hapisle cezalandırıldı. Mahkeme, yasada öngörülen cezanın en üst sınırından babayı cezalandırmış oldu.


Dosya temyize gitti. 14. Ceza Dairesi ise ilginç bir karara imza atarak tecavüzü görmezden geldi. Yargıtay 14. Ceza Dairesi'nce, 1'e karşı 4 oyla verilen kararda, Adli Tıp'tan alınan raporda 'Mağdurenin kızlık zarının ince kenarlı olup duhule müsait olmaması ve mağdurenin bakire olması' ifadelerinin yer aldığı hatırlatıldı.Bu nedenle sanığın eyleminin 'çocuğun basit cinsel istismarı' suçunu oluşturduğu belirtildi. Daire, 'sanığın vücuda nasıl organ soktuğu açıklanmadan, çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan ceza verilemeyeceğini' belirtti. Daire kararı, cezada indirim yapılması gerektiğini de içeriyor. Baba, Kartal 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanacak.

Bir hakim muhalif kaldı
Bir üye hakim ise karara muhalefet etti. Söz konusu hakim, mağdurenin Adli Tıp kararı öncesi çizdiği bir resimde S. adlı bir kıza yer verdiğini belirtti. Ö.Ö.'nun resimdeki kızı kendisiyle özdeşletirdiğini ve 'Babasının S.'ye yaptıklarını' anlattığını kaydeden hakim, 'Babası olan sanık A.Ö. tarafından hamile bırakıldığı tespit edildi. Eylemin kızlık zarı bozulmayacak biçimde vajinal yoldan organ sokmak suretiyle işlendiği anlaşılmıştır' ifadelerini kullandı.

Kanunlar ne diyor?
TCK'ya göre çocuklara tecavüz suçu 'çocukların cinsel istismarı' başlığı altındaki 103. madde kapsamında cezalandırılıyor. TCK'nın 103. maddesinin 1. fıkrasına göre çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. 103. maddenin 2. fıkrasına göre cinsel istismarın 'vücuda organ veya sair bir cisim sokulması' suretiyle gerçekleşmesi durumunda 8'den 15 yıla kadar hapse hükmediliyor. Cinsel istismar üst soy tarafından gerçekleşiyorsa ceza yarı oranında artırılıyor. Mahkeme, sanık babaya 2. fıkra kapsamında ceza verdi. Ancak Daire, 1. fıkraya göre ceza verilmesi gerektiğini hükmetti.

N.Ç. için 'rızası var' diyen daire
14. Ceza Dairesi, Mardin'de 26 kişinin istismarına uğrayan 13 yaşındaki N.Ç. davasında verdiği kararla da dikkat çekmişti. Daire, yerel mahkemenin 'Mağdurenin sanıklarla rızasıyla birlikte olduğu' yönündeki kararını onamıştı. Aynı daire, anal ve oral seksi, şiddet içeren, hayvanlarla, ölülerle ilişki gibi ilişki türleriyle bir tutmuştu. Bu yorumunu kanundaki 'doğal olmayan ilişki' ifadesine dayandıran Daire, evinde anal ve oral seks görüntüleri içeren CD bulundurana 1- 4 yıl arası hapis cezası verilmesini istemişti.Dairenin başkanlığını Fevzi Elmas yapıyor. Üye hakimler İbrahim Özyurt, Necati Meran, M. Ali Demirezici, Kamuran Çokal. Karşı oy kullanan üye ise Necati Meran.