Eski kütüphanemiz yeni yerinde. Şehit Ömer Halisdemir Kültür Merkezi'nin 3. katında hizmet veriyor. Yeni yeri ve şekli hakkında biraz bahsetmek istiyorum. Öncelikle konum olarak sapa sayılabilecek bir yerde. Biraz daha yetişkinlerin ve kısmen lise son sınıf öğrencilerin gidebileceği ancak ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin okullarına ve şehrin merkezine uzak olduğu için gitmekte zorlanacakları bir yerde. Cumartesi günü gittiğimde bir hayli kalabalık olduğunu gördüm. Üniversiteye hazırlanan gençler doldurmuştu kütüphaneyi. Ancak ara tatilde olduğumuzu hesaba katarsak doluluk oranının yüksek olması normal. Okullar açıldıktan sonraki doluluk oranına da bakmak lazım.

Öte yandan okuma salonu, ders çalışma bölümü ve kitap raflarının aynı yerde olmasını doğru bulmuyorum. Öğrenci ders çalışırken hemen yanında kitap raflarının önünde gezen, ister istemez gürültü yapan kimselerden rahatsız olacak ve dikkati dağılacaktır. Aldığı kitabı görevliye okutma yeri bile okuma salonunun içinde. Öğrenciler rahatsız olmasın diye kısık sesle görevliye kimlik numaramı söylemeye çalıştım ancak anlamadı. Sesimi yükseltince de hemen orada çalışan öğrencilerin dikkatlerinin dağıldığına şahit oldum. Kütüphane dediğimiz ortamda tam bir sessizlik sağlanmalıdır. Bu yüzden okuma salonu, ders çalışma bölümü, görevlinin oturduğu yer ve kitap rafları kütüphanenin farklı bölümlerinde olması gereklidir diye düşünüyorum.

Ayrıca kitap raflarının sınıflandırılmaması çok büyük bir eksilik. Aradığın kitabı bulmak samanlıkta iğne aramak gibi. Bu yüzden raflar kitapların konularına göre sınıflandırılmalı. Bir bilgisayara tüm kitaplar ve yerleri kayıt edilmeli. Kitabı ismiyle arayan kişi kitabın kütüphane de olup olmadığını varsa yerinin nerede olduğunu görmesi lazımdır. Kitap yetersizliği de dikkatimi çeken bir diğer husus oldu. Dünya edebiyatı, klasik ve modern eser kaynakçasının yeterince zengin olmadığını gördüm. Zwaig, Kafka, Orwell gibi yazarların eserlerinin birçoğunu göremedim.

Konya Kültür Park'taki kütüphane yetkililerce gezilirse ve örnek alınırsa kütüphanenin çok kullanışlı ve merkezi olduğunu göreceklerdir. Bir kütüphanenin tüm özelliklerini barındırıyor kanaatindeyim. Yeni kütüphanemizin yeri sapa yerde olduğu için bir de naçizane yer tavsiyesinde bulunacağım. Yıkılan eski belediye binasının belediye parkı tarafına bakan kısmına çok güzel bir kütüphane yapılabilir. Yahut eski kütüphane binası büyük bir ihtimalle yıkılacağı için yine aynı yere yeni kütüphane binası yapılabilir. Şu an kütüphanenin bulunduğu yer oldu bittiye getirilmiş ve geçici olarak işlev gören bir yer olarak kullanılabilir. Ancak uzun vadede kullanışlı ve verimli olacağını zannetmem. Şehrin merkezine yapılan bir bina 7'den 70'e tüm halkın ilgisini çekecektir ve kullanılmasını sağlayacaktır. Taktir saygıdeğer Akşehir halkının..

"İnşa edilen bir kütüphane,yaratılan bir hayattır."Carlos Maria Dominguez