Geçtiğimiz ay YKS ve LGS yapıldı. 2020-2021 eğitim öğretim döneminde liselere geçiş ve üniversite sınavına girecek öğrenciler için sınav maratonu tam anlamıyla başlamış oldu.

Peki, yaz ayları bu öğrenciler için tatil midir? Öğrencilerin yaz aylarını hem dinlenerek hem de gelecek yıla yatırım yaparak geçirmeleri gerekmektedir. Yaz aylarında ders çalışmayan öğrenciler eski bilgilerini unutacak ve derslerden uzaklaşacaktır. Ayrıca yeni eğitim öğretim döneminde zorluk yaşanmasına sebep olacaktır. Derslerden uzaklaşma ne kadar uzun olursa tekrar ders çalışmaya başlamak da o kadar zor olacaktır.

Yeni yılda başarısını arttırmak isteyen öğrencilerin yaz aylarını verimli ve çalışarak geçirmesi gerekmektedir. Bu sayede uzun süre ders çalışmamaktan kaynaklı olarak öğrenme eksilmesi yaşamayacaklardır. Ayrıca yaz aylarını ders çalışarak geçiren çocuklar yeni yıla kendilerine güvenleri yüksek ve motive bir şekilde başlayacaklardır. Çünkü eksiklerini kapatmış ve hazırlıklarını yapmış olmanın verdiği yeterlilik hissine sahip olacaklardır.

Ancak yazın ders çalışmak sanıldığı kadar kolay değildir. Yılların verdiği tatil alışkanlığı sebebiyle öğrenciler bu aylarda ders çalışmaya başlamakta ve çalışmayı sürdürmekte büyük zorluk yaşarlar. Ama bir hedefi ve hayali olan öğrenciler bu durumun üstesinde gelmeyi başarıyorlar. Yahya Kemal’in Deniz Türküsü adlı şiirinin son dizesinde dediği gibi: İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşıyor. Hedefi olan öğrenciler hayatlarını daha verimli ve mücadeleci sürdürüyorlar. O yüzden ders çalışma sürecinde daha özverili olmak isteyen öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine uygun bir hedef belirlemesi gerekiyor. Çünkü hedef ve hayal bireyin çalışma gücünü oluşturuyor.

Ayrıca çalışmak kadar verimli çalışmakta önem taşıyor. Verilen emeğin ve çabanın karşılığının tam anlamıyla alınabilmesi için doğru yolun izlenmesi gerekiyor.

Peki, yaz aylarını boşa harcamayan öğrencilerin daha verimli olmak için neler yapması gerekiyor?

*Geçmişten gelen eksiklerini konu tekrarı yaparak ve sorularını çözerek kapatmalıdır.

*Tekrar testleri çözerek konuları pekiştirmelidir.

*Haftada en az 3 gün paragraf çözmelidir. Hem hız kazanmalı hem de uzun ve çelişkili paragraf soru tiplerine alışkanlık kazanmalıdır.

*Kitap okumalı, kitap okuyarak anlama yeteneğini geliştirmeli, kelime dağarcığını artırmalı ve hızlı okuyabilmelidir.

*Karşılaştığı zorluklarda pes etmemeli, öğrenmek için mücadele etmelidir.