Yönetmelik çerçevesinde; resmi yollarla define aramak isteyen T.C. vatandaşları, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire bir dilekçe ile müracaat edebiliyorlar. Müracaat dilekçesine; define aranacak sahanın yetkili teknik elemana çizdirilmiş, ilgili çevre ve şehircilik il müdürlüğünce tasdikli, 1/500 ölçekli tasviye münhanili haritası veya krokisi, krokisi çıkarılamayacak ev ve bunun gibi yerler için ise ada, parsel ve çap numarasını belirten vaziyet planı, fotoğrafları, yer sahipli ise muvafakatname, yer altı ve yer üstü hizmetlerine yönelik sakınca bulunmadığına dair yetkili kurumlardan alınan onay yazısı, yerleşim alanı içerisinde veya yakınında ise çevre yapılar açısından arama yapılmasında sakınca bulunmadığına dair yetkili kurumlardan alınan onay yazısı ve ÇED Raporunun eklenmesi gerekiyor.

Define aranacak yer 50 metrekareyi ve 10 metre derinliği geçemiyor. Su altında define araması yapılamıyor. Arama işlemine; en yakın müzeden görevlendirilecek 2 ihtisas elemanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 1 görevli ve kolluk kuvvetlerinden 1 temsilci eşlik ediyor. Define aramasından doğacak tüm risk, zarar ve ziyan, arayıcının sorumluluğunda bulunuyor.

Buluntuların paylaştırılması

Define aramasında çıkan buluntular Bakanlıkça tayin edilecek en az 3 kişilik bir uzman heyetine incelettiriliyor. Elde edilecek buluntular kültür ve tabiat varlığı ise müzelere, define ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Hazine ve Maliye Bakanlığına teslim ediliyor. Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değerinin tespit edilmesinin ardından; define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde 50’si define arayıcısına, özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde 40’ı define arayıcısına, yüzde 10’u ise mülk sahibine veriliyor.