Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangınını; Sorgun, Side ve Sarılar bölgelerinden gelen yangın haberleri izlemişti. Ne yazık ki orman yangınları, Antalya ile sınırlı kalmadı. Mersin, Adana, Osmaniye ve Antakya’da da başlayan yangınlar, daha sonra Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi turizm yörelerinin de aralarında olduğu onlarca beldemize yayıldı.

Akşehir’de de geçtiğimiz Cuma günü, önce Gazi Mahallesi Hıdırlık mevkiinde, sonrasında ise Kent Ormanı girişinde başlayan yangınlar, Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı Akşehir İtfaiye Merkezi ekiplerinin zamanında müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Ekiplerin etkin çalışması, şehrimizin ormanlık alanında yaşanması muhtemel bir faciayı önlemiş oldu.

Yaşanan orman yangınlarında; yangına müdahale etmeye çalışan 5 vatandaş ve sonraki günlerde de 2 itfaiye eri yaşamını yitirdi. Eldiven, kazma, kürek olmamasına karşın çıplak elleriyle toprağı kazarak yangının yayılmasını önlemeye çalışan vatandaşlara motosikletiyle içme suyu taşıyan 25 yaşındaki Şahin Akdemir’in yaşamını yitirmesi ise yaşanan üzüntüyü bir kat daha artırdı.

Manavgat’taki yangına 19 helikopter ile havadan müdahale edildiğinin açıklanmasının ardından yangınların büyük bir hızla yayılması ve helikopterlerin, yangın söndürme uçakları kadar etkili olamaması üzerine başlayan tepkiler de aynı hızla büyüdü.

Sosyal medya üzerinden yangınlara ilişkin bilgi paylaşımında bulunan ve yardımlaşma organizasyonları oluşturmaya çalışan vatandaşların bir kısmı bir an önce uçak kiralanması, komşu ülkelerden yardım alınması, askeri birliklerin yardım için hızla sevk edilmesi gibi konularda taleplerini de yine sosyal medya üzerinden dile getirdiler.

Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçaklarının uçamayacak durumda olduğunun açıklanması sonrasında, uçaklardan bazılarının 2019 TEKNOFEST sırasında gösteri yaptığına ilişkin videoların paylaşılması da tepkilerin artmasına sebep oldu.

Yangın bölgesine giderek çalışmaları izleyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu; devletin tüm imkanlarıyla mücadele ettiğini açıkladılar. Yangının yarattığı mağduriyetin giderilmesine yardımcı olmak üzere bir yardım kampanyasının başlatıldığı da duyurularak, yardım etmek isteyen vatandaşlar için açılan banka hesabının IBAN numarası da paylaşıldı. Marmaris’i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaraların bir an önce sarılacağını söyledi.

Yangınlarda sayısız orman canlısının yanarak ya da dumandan etkilenerek can vermesi, yaşanan doğa faciasının bir diğer önemli boyutu olarak gündemde kalmaya devam ediyor. Ormanlık alana sahip birçok yöremizde vatandaşlar, ellerinden geldiğince teyakkuzda olarak çıkabilecek yangınlara karşı ekipman, araç, iş makinesi vb. ile hazırlık yapıyorlar.

Ülkenin birçok bölgesinden, yangın bölgesine insani ihtiyaç malzemesi ile hayvan yemi gönderiliyor. Türkiye’nin ciğerleri olan ormanların milli servet olduğu, barındırdıkları canlılarla gelecek nesillere miras bırakılması gerektiği bilincinde olan halkımız, adeta kendiliğinden ilan edilmiş bir seferberlik çabasına elinden gelen desteği esirgemiyor.