Türk bürokrasisinde önemli yerlere sahip pek çok yönetici Akşehir’de kaymakamlık yapmıştır. Pek çoğu zamanla valilik makamına ulaşmıştır. Mehmet Belek ve H. Nazım Başlamışlı, Akşehir kaymakamlıklarından sonra çeşitli illerde valilik yapmışlardır.

AKŞEHİR KAYMAKAMI MEHMET BELEK (1937-1939)

50 Ünlü Vali adlı ortak kitabın yazarlarından olan Mehmet Belek pek çok yerde kaymakamlık ve valilik yaptı. Bu yerlerden biri de Akşehir’dir.

Mehmet Belek, 1908 yılında Erzurum’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitiminden sonra Mülkiye Mektebi’ni (Siyasal Bilgiler Okulu) 1932 yılında bitirdi. İlk olarak çeşitli nahiyelerde müdürlük yaptı. Daha sonra Hukuk İşleri Müdürlüğü’nde çalıştı.

Mehmet Belek, 17 Ağustos 1937 tarihinde Akşehir’de Kaymakamlığa başladı. 19 Temmuz 1939 tarihinde Akşehir Kaymakamlığı’ndan ayrıldı. Yaklaşık iki yıl Akşehir Kaymakamlığı yaptı.

1946-1949 yılları arasında Balıkesir’e bağlı Edremit’te Kaymakamlığı yaptı.
12 Mayıs 1955 tarihinde Eyüp Kaymakamı olan Mehmet Belek’in İçişleri Bakanlığı’nca İmroz Kaymakamlığı’na nakli yapıldı. Fakat kısa bir zaman sonra İstanbul Vali Yardımcısı oldu. Vali Yardımcılığı sırasında başarılı işlere imza attı. Özellikle başkanı olduğu Vilayet İhtikârı Tetkik Komisyonu olarak fahiş fiyatla satış yapan iş yerlerine kapatmaya varan cezalar uygulamıştır.

1957-1960 yılları arası Muş Valiliği yapan Mehmet Belek, Muş Adalet Sarayı’nın yapılmasını sağladı.

14 Haziran 1960 tarihinde Giresun Valiliği’ne atandı. Burada kısa bir süre valilik yaptı. Askeri ihtilal sonrası 1Kasım 1960 tarihinde Giresun Valiliği’nden alınarak Merkez Valisi oldu.

Mehmet Belek’le ilgili ulaştığımız diğer bilgi ve belgeler ise daha sonraki yıllarda merkez valisi olarak çalıştığı ve İçişleri Bakanı Faruk Sükan döneminde ‘50 Ünlü Vali, Meşhur Valiler’ adlı kitabın yazarlarından biri olduğudur. Bu kitapta, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde bulundukları illerde fark yaratan Hüsrev Paşa, Ahmet Cevdet Paşa, Ahmet Vefik Paşa, Hüseyin Hilmi Paşa, Kamil Paşa, Mithat Paşa, Haşim İşçan, Lütfü Kırdar gibi meşhur valiler tanıtılmakta, özellikle valilikleri sırasında yaptıkları anlatılmaktadır. Burada amaç; göreve başlayacak yeni kaymakamlara bu 50 valiyi tanıtarak yaptıkları işleri örnek göstermek idi.

AKŞEHİR KAYMAKAMI H. NAZIM BAŞLAMIŞLI (1951-1953)

Uzun yıllar devlete kaymakam ve vali olarak hizmet eden H. Nazım Başlamışlı, iki yıl boyunca Akşehir’de kaymakamlık yapmıştır.

H. Nazım Başlamışlı, 1916 yılında Hatay’ın Erzin ilçesi Başlamışlı köyünde doğdu. Babası Hüseyin Ağa Oğlu Müftü Yusuf Ziya Başlamışlı’dır. İlk, orta ve lise eğitiminden sonra Mülkiye mektebini bitirdi. Ekrem ve Yusuf adında iki oğlu vardı.

Akşehir Kaymakamlığı’na 21 Kasım 1951 tarihinde başlayan H. Nazım Başlamışlı, 8 Mart 1953 tarihine kadar Akşehir’de görev yaptı. Akşehir Kaymakamlığı’ndan ayrılan Başlamışlı, İstanbul Sarıyer’e kısa bir süreliğine kaymakam oldu.

1953 yılının son aylarında İzmir Menemen kazasına Kaymakam olarak tayin edildi. O yıllarda Menemen oldukça hareketlidir. Yeni Hükümet Binası ihalesinin yapılması, Menemen Gençlikspor’un faaliyetleri ve Demokrat Parti Menemen İlçe Teşkilatı’na yapılan katılımlar ilçede çokça konuşuldu. Burada da kısa bir süre kalan H. Nazım Başlamışlı, Manisa’nın Turgutlu kazasına 20 Ağustos 1954’de gönderildi. Bir yıllık görev süresi sonrası 18 Kasım 1955’de Turgutlu kazasından ayrıldı.

Kasım 1956 tarihinde İstanbul Vali Yardımcısı olarak atandı. Bu görevde 1958 yılı Şubat ayına kadar kaldı.

H. Nazım Başlamışlı valiliğe yükseltilerek 29 Temmuz 1958 tarihinde Çankırı Valiliği’ne getirildi. 1960 yılına kadar bu görevde kaldı.

27 Ocak 1966 tarihinde Çorum Valisi oldu. İki yıllık valilik sonrası 8 Ekim 1968 tarihinde Çorum Valiliği’nden Merkez Valiliği’ne gönderildi.

Merkez Valisi olarak görev yaparken kendi isteği ile 20 Mayıs 1981 tarihinde emekli olmuştur.