Osmanlılar karşısında Karamanoğulları’na yardım etme adına Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın ordusu Akşehir’e girmişti.

         Fatih Sultan Mehmet’in Karamanoğulları üzerine yürüyerek Akşehir, Konya ve Karaman’ı almasından sonra Karamanoğlu Pîr Ahmed ve Kâsım Beyler, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’a sığındılar ve Uzun Hasan’ı kendilerine yardım etmesi için ikna ettiler. Uzun Hasan, Veziri Bektaşoğlu Ömer Bey’i yanına kardeşi  Cihangir Mirza’nın oğlu Yusufça Mirza’yı da katarak hazırladığı bir ordu ile Karamanoğulları’nın yardımına gönderdi.

            Bunlar önce Tokat'ı sonra da Kayseri civarını yağma ve tahrip eyleyip yaktılar. Ömer Bey geri dönüp Yusufça Mirza’yı on bin kişilik bir kuvvetle Karamanoğulları’na gönderdi.

            Yusufça Mirza emrindeki Akkoyunlu ordusu ile birlikte hareket eden Pir Ahmed ve Kasım Bey Larende'ye aldıktan sonra Konya'yı da ele geçirmek istedilerse de Konya halkı Osmanlılara sadık kalarak şehri savundu. Bu yüzden Konya'yı ele geçiremeyen ordu Akşehir'e geldi. Yusufça Mirza on bin atlı ile Akşehir’i yağma ve tahrip etti. Akkoyunlu Ordusu, Bolvadin’e kadar ilerledi. Fakat daha sonra karar değiştirerek geri dönüp Akşehir üzerinden Karamuk ve Yalvaç’a oradan da Hamit-eli’ne geçtiler.

            Bu arada durumun ciddiyetini anlayan Fatih Sultan Mehmet oğlu Karaman valisi şehzade Sultan Mustafa’ya haber gönderip müstahkem bir kale olan Karahisar’a gelmesini emretti.  İçel’i almak için bölgede bulunan Gedik Ahmed Paşa, emrindeki küçük kuvvetle Akkoyunlu ordusuna karşı koyamayacağını anlayınca Karaman vâlisi şehzâde Mustafa’nın yanına çekildi. Fatih’in emriyle Anadolu beylerbeyi Dâvûd Paşa, Şehzade Mustafa ile Kütahya’da buluştu. Davut Paşa’nın emrinde 24 sancakbeyi ve 20 bin azap askeri vardı.

 Şehzade Mustafa bütün orduyu Afyonkarahisar’da topladı ve hızlı bir şekilde ordusuyla hareket etti. Akşehir üzerinden Yalvaç ve Karamuktan geçerek Beyşehir’e yakın Kıreli ile Eflatun Pınar arasında Akkoyunlu ordusu ile karşılaştı. 19 Ağustos 1472 günü Eflatun Pınarı’nda düşman kuvvetleriyle savaşa başladı. Sağına Gedik Ahmed Paşa’yı, so­luna da Anadolu beylerbeyi Dâvûd Paşa’yı alarak, kendisi de merkezde yer aldığı tertipte, Akkoyunlu Uzun Hasan’ın yeğeni Yusufça Mirza kuvvetlerine taarruza geçti. Yûsufça Mirza, Osmanlı ordusunun bu kadar kısa zamanda harekete geçeceğini tahmin etmemişti.  Şiddetli ve kanlı çarpış­malardan sonra ikindi vaktine doğru Eflatun pınarı savaşının so­nucu belli oldu. Osmanlı ordusu, Akkoyunlu ordusunun iki yanı­nı da çevirip onları çember içine alarak tamamına yakınını yok etmişti. Bu savaşta Akkoyunlu ve Karamanoğlu kuvvetlerine komuta eden birçok komutan, bu meyanda Mehmet Bakırcan öldürülmüş, Bir çok Türkmen beyi bu savaşta ölmüştü. Yusufça Mirza ile kardeşi esir edilmişlerdi. Savaş meydanında Akkoyunlu ordusundan yedi bin ölü vardı.  Bu ordunun içinde bulunan Karamanlılardan yalnız Pir Ahmed ile Kasım beraberindeki pek az bir askerle fır­satını bulup kaçmışlar, ancak canlarını kurtarabilmişlerdi.

Sultan Mustafa,  yaralı olarak ele geçirilen Yusufça Mirza’yı ve adamlarını elleri bağlı olarak Sultan Mehmed Han’a gönderdi. Sultan, Yusufça Mirza’yı ve ileri gelen adamlarını hapsettirip geri kalanlarını katlettirdi.

Pek çok Türk’ün can verdiği bu savaşın sonucunda içlerinde Akşehir’inde bulunduğu bölgeyi Akkoyunlu Ordusu tarafından yapılan işgal girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.