Bir çoğumuz için uyku, dinlenmeden, istirahat ten daha çok bir kabusa dönebiliyor. Sabahları dinç ve de dinlenmiş kalkabilmenin çok uzaklarında, üzerimizden kamyon geçmiş gibi yorgun kalkabiliriz veya uyurken sanki üzerimize birisi çökmüş hissi ile uyanabiliriz.

     Bunun en büyük sebebi uyku-solunum bozuklukları, ya da üst solunum yolu uyku düzensizlikleri dir. Basit horlama,üst solunum yolu direnç sendromu,uyku-apne sendromu ve hipoapne şeklinde sınıflandırılmaktadır.

     Horlama’yı özellikle kilo problemi olan erişkinlerde dil,küçük dil ve yumuşak damağın gerginliklerini kaybetmesiyle, nefes yolunun daralması sonucu çıkan ses olarak tanımlayabiliriz.Gerginliklerini kaybeden dokuların tamamen nefes yolunu tıkamasına uyku apnesi yani Tıkanma denir.

 Horlamanın tek nedeni kilo değildir.Alkol ve sigara kullanımı ,dilin normalden büyük olması alt ve üst çene bozuklukları nedenler arasındadır.

 

     İşte bu nedenlerin kişide oluşturduğu sonuçları sıralarsak; Kalitesiz uyku ve uyku sırasında yeterince oksijen alınamadığından dolayı sabahları yorgun kalkma,mide bulantısı ve baş ağrısı ve dikkat toplayamama ,oksijensizlikten dolayı savunma mekanizmasının çökmesi,kalbin daha çok oksijen sağlayabilmek için daha çok çalışması sonucu hiper tansiyon ve aritmi gibi kalp rahatsızlıklarına neden olabilir.

     Bu tip bir rahatsızlıkların yanında aile ebeveynlerine verdiği huzursuzluğun, hastada oluşturduğu psikolojik ve sosyal sıkıntıda göz ardı edilemez.

 

      Uyku apnesi sendromu, yaygın ve yaşamsal risk potansiyeli olan bir hastalıktır. Toplum bilincinin yükselmesi ve hekimler tarafından daha sık fark edilmesi nedeni ile, teşhis edilmiş hasta sayısında dikkat çekici bir artış gözlenmektedir.

 

       Uyku apnesi ve horlamanın tedavi yöntemleri, etkene yönelik cerrahi müdahale ,Cpap maskesi dir.Ancak bu maske oldukça pahalı taşınması zor ve de gürültülü bir cihaz olması nedeni ile çok fazla tercih edilmez .

        Diğer bir yöntem bizimde kliniğimizde en çok uyguladığımız ve kullandığımız yöntem olan horlama apareyleri maskeleridir.

Horlama protezleri kişiye özel olarak hazırlanır.Dişler üzerine oturtularak alt çene öne alarak hazırlanır.Bunda amaç, gevşeyen dokuların eski gerginliklerini tekrar kazanmalarını sağlamaktır.Tedavi süresi 24-36 ay arasında değişmektedir. Tedavinin etkili olabilmesi için apareylerin her gece ve en az 6-8 saat arasında kullanılması gerekmektedir.