ELLERİ ÜŞÜYORDU. AMA YÜREĞİ SIMSICAKTI. O GÜNLERDE BÜYÜK BİR MADDİ SIKINTI İÇİNDEYDİ. ANKARA'NIN SOĞUĞUNDA CEKETLE GEZERDİ. PALTOSU YOKTU. ÇOK SOĞUK GÜNLERDE ARKADAŞI ŞEFİK KOLAYLI'NIN MUŞAMBASINI ÖDÜNÇ ALARAK GİYERDİ.

 

           7 KASIM 1920'DE GAZETELERDE YER ALAN BİR İLAN GÖRDÜ. GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NIN İSTEĞİ ÜZERİNE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN VERDİĞİ İLANDA, BİR İSTİKLAL MARŞI YARIŞMASI AÇILDIĞI VE BU MARŞ İÇİN 500 LİRA PARA ÖDÜLÜ KONULDUĞU BİLDİRİLİYORDU. O ZAMANLAR İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR PARA OLAN BU ÖDÜLLE NELER ALINMAZDI Kİ!

 

          DÖNEMİN EN GÜÇLÜ ŞAİRLERİNDEN BİRİ OLAN MEHMET AKİF BU İLANLA HİÇ İLGİLENMEDİ. YARIŞMAYA 724 ŞİİR KATILDI. FAKAT HİÇ BİRİSİ İSTENİLEN NİTELİKTE BULUNMADI. BUNUN ÜZERİNE DÖNEMİN MİLLİ EĞİTİM BAKANI HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER VE ARKADAŞLARI MEHMET AKİF'E BAŞVURDULAR.

           

AKİF İSE MİLLET İÇİN YAPILACAK BU İŞİ PARA İÇİN YAPMAYACAĞINI BELİRTEREK BAŞVURUYU GERİ ÇEVİRDİ. BUNUN ÜZERİNE HAMDULLAH SUPHİ BEY KENDİSİNİN YARIŞMA DIŞINDA TUTULACAĞI SÖZÜNÜ VEREREK YARIŞMAYA KATILMASINI RİCA ETTİ. VE MEHMET AKİF İSTİKLAL MARŞINI YAZMAYA BAŞLADI.

 

           ANKARA'DA GECE GELEN İLHAMI KAÇIRMAMAK İÇİN BAZI DÖRTLÜKLERİ MUM IŞIĞINDA TACEDDİN DERGÂHININ DUVARLARINA KAZIDI. HER KELİMESİNE YÜZLERCE VATAN EVLADININ CANINI FEDA ETTİĞİ İSTİKLAL MARŞIMIZ AKİF'İN KALEMİYLE EN GÜZEL İFADE TARZINI BULDU.

 

          17 ŞUBAT 1921'DE SEBÜLİRREŞAD DERGİSİNDE YAYIMLANDI. 1 MART 1921'DE MİLLİ EĞİTİM BAKANI HAMDULLAH SUPHİ TANRIÖVER, TBMM’DE İNSANLARIN ANCAK KENDİ ESERLERİNDEN ESİRGEMEYECEKLERİ BİR SESLE OKUDU AKİF'İN ŞİİRİNİ. OKUNURKEN KUVVETLİ ALKIŞLARLA DEFALARCA KESİLDİ, RUHLARI BİR HEYECAN SARDI.

 

          

 

 

12 MART 1921'DE DÖRT DEFA OKUNUP AYAKTA ALKIŞLANMIŞ, MECLİSİ BİR COŞKU TUFANI KAPLAMIŞTI. ALKIŞLARLA MECLİS İNLERKEN, MEHMET AKİF MAHCUBİYETİNDEN BAŞINI KOLLARI ARASINA ALARAK, SIRANIN ÜZERİNE YUMULDU. MECLİSTE DURAMAYIP DIŞARI ÇIKTI.

 

          MİLLETİ İÇİN YAPTIĞI BU İŞTE ALKIŞLARLA GURUR DUYMA ÜCRETİNİ BİLE ÇOK GÖRDÜ KENDİNE. AKİF'İN ŞİİRİ 12 MART 1921'DE MECLİS TARAFINDAN MİLLİ MARŞ OLARAK KABUL EDİLDİ.

 

          VERİLEN ÖDÜLÜ KABUL ETMEMESİ O ZAMAN BAZI KİMSELERCE TUHAF KARŞILANDI AMA O BUNLARA HİÇ ALDIRMADI.

 

VE HÂLÂ ÜŞÜYORDU. YİNE ARKADAŞINDAN ALDIĞI ÖDÜNÇ PALTOYU GİYİYORDU.

 

         BİR GÜN ŞEFİK BEY ONA: “ŞU MÜKÂFATI REDDETMEYİP BİR PALTO ALSAN OLMAZ MIYDI?” DİYECEK OLDU. MEHMET AKİF BÖYLE KONUŞTUĞU İÇİN TAM İKİ AY ŞEFİK BEY'LE HİÇ KONUŞMADI.

 

ARTIK ANKARA'NIN ÇOK SOĞUK GÜNLERİNDE DE CEKETLE DOLAŞIYORDU. MEHMET AKİF'İN ÖLÜMÜNDEN KISA BİR SÜRE ÖNCE HAKKI TARIK US'UN DA ARALARINDA BULUNDUĞU MİSAFİRLER, AKİF'İ ZİYARETE GİTMİŞLERDİ.

 

AKİF BİTKİN BİR DURUMDA OLDUĞU İÇİN YATAĞINA UZANMIŞTI VE HALA ÜŞÜYORDU. SÖZ İSTİKLAL MARŞINA İNTİKAL ETMİŞ VE MİSAFİRLERDEN BİRİ: “ACABA YENİDEN YAZILSA DAHA İYİ OLMAZ MI?” DEMİŞTİ:

 

       BÎTAP BİR HALDE YATAN MEHMET AKİF, BİRDEN BİRE BAŞINI KALDIRDI VE KESİN BİR CEVAP VERDİ:

 

“ALLAH BİR DAHA BU MİLLETE İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN!”

 

ÂMİN.

ALLAH'IN RAHMETİ MİLLETİN ŞAİRİ MEHMET ÂKİF ERSOY’UN ÜZERİNE OLSUN.

 

 

NOT: AKŞEHİR BELEDİYESİNCE 13.03.2013 ÇARŞAMBA GÜNÜ SAAT 20.00’DE SELÇUK ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ

DOÇ.DR. CANER ARABACI TARAFINDAN “MİLLİ MÜCADELE VE MEHMET ÂKİF” KONULU KONFERANS DÜZENLENECEKTİR.

TÜM HEMŞEHRİLERİMİZ KONFERANSA DAVETLİDİR.