İki dönem Akşehir Belediye Başkanlığı yapan Rahmi Şirvancı 1917 yılında Akşehir’de doğdu.  Babası Ahmet  ve annesi ise  Mükerrem  Şirvancı’dır. 1940-1941 yıllarında tıp fakültesini bitirerek doktorluğa başlamıştı.

 Dr. Rahmi Şirvancı ilk olarak Demokrat Parti’den 18 Mart 1958 tarihinde Akşehir Belediye Başkanı olarak seçildi. 22 Haziran 1959 tarihine kadar bu görevine devam etti.

 Şirvancı, Akşehir Belediye Başkanlığına ikinci kez Adalet Partisi’nden 2 Haziran 1966 tarihinde seçildi. Bu başkanlık görevi de 30 Ağustos 1968 tarihine kadar devam etti.

 O dönemlerin Akşehir Belediye Başkanı olan Rahmi Şirvancı, yaptığı işlerle ulusal basına sık sık haber olmuştu. Özellikle Milliyet Gazetesi arşivinde yer alan bu haberlerden bir derleme yaptık. İşte tarihe ışık tutacak bu derlemeden birkaç haber:

 

18 Şubat 1959 tarihli (TBMM Zabıt Ceridesi Cilt 7 İçtima :2 )haberine göre:

17 Şubat 1959 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Adnan Menderes’inde içinde bulunduğu uçak Londra yakınlarında düşmüştü. Menderes’in sağ olarak kurtulduğu bu kazadan ötürü Akşehir Belediye Başkanı Rahmi Şirvancı, TBMM’sine bir telgraf çekmişti. Meclisin 18 Şubat oturumunda okunan bu telgrafta:

“Kıbrıs meselesinin halli için Başvekil Adnan Menderes'in Riyasetindeki Heyeti Londra'ya götüren uçağın uğradığı müessif kaza dolayısıyla milletçe duyulan derin teessür ve elemi belirtiyoruz” denilmekteydi.

………………………………………………………………………….

1959 yılının Şubat ayında çıkan Milliyet Gazetesi haberine göre:

“Akşehir Belediye başkanı Rahmi Şirvancı, belediye meclisinde yaptığı bir konuşmada: “Her yılın 21 Haziran gününde, Akşehir’de, Nasreddin Hoca’yı anma şenlikleri düzenlenmesini” teklif etmişti. Akşehir Belediye Meclisi bu teklifi kabul etti ve şenliklere hazırlık yapmak amacıyla bir komite kuruldu.”

…………………………………………………………………..

Milliyet Gazetesi’nin 24 Nisan 1959 tarihli haberine göre:

“Bir Belediye Reisi 32 Koyun Çiğnedi.

Akşehir kazası Belediye Reisi Dr. Rahmi Şirvancı, kullandığı pikap arabası ile Gürnes köyü yakınında bir koyun sürüsüne dalmış ve 32 koyunun ölmesine, 2 sininde bacaklarının kırılmasına sebep olmuştur.

Şirvancı, Konya’da yapılan Belediye Reisleri toplantısından dönmekte idi.”

…………………………………………………………

15 Mayıs 1959 tarihli Milliyet Gazetesi haberinde:

“Nasrettin Hoca Türbesi Tamir  Ettirildi

“Nasreddin Hoca Türbesi belediye tarafından tamir ettirilmiştir. Türbe zemini mermerle döşenmiş ve yıpranmış olan sanduka da beyaz mermerle kaplanarak bir kavuk oturtulmuştur. 21 Haziran’da ilk defa yapılacak olan Nasreddin Hoca günü münasebetiyle, tertip komitesi çalışmalarına hız vermiştir”

 

………………………………………………………………….

Milliyet Gazetesi’nin 10 Ekim 1961 tarihli haberine göre:

“3 A.P. li Hakkında Takibata Geçildi

Akşehir’in Yılanyusuf Köyünde üç Adalet Parti’li hakkında takibata geçilmiştir. Milletvekili Adayı Rahmi Şirvancı, Vehbi Bilgiç ve Mustafa Şeker’in, propaganda konuşmaları sırasında seçim kanununa aykırı hareket ettikleri iddia olunmaktadır.”

………………………………………………………………….

Milliyet Gazetesi’nin 12 Ekim 1961 tarihli haberine göre:

“3 A.P. li Birer Aya Mahkûm Oldu.

Akşehir’de 3 Adalet Partili birer aya mahkûm olmuşlardır. Doktor Rahmi Şirvancı, Mustafa Şeker, Avukat Vehbi Bilgiç ve Mustafa Taş 8 Ekim günü Yılan Yusuf köyünde yaptıkları propagandalarda seçim kanununa muhalefette bulundukları iddiası ile mahkemeye verilmişlerdi.

Rahmi Şirvancı, Mustafa Şeker ve Mustafa Taş’ın z 

…………………………………………………………………...

Milliyet Gazetesi’nin 25 Nisan 1966 tarihli haberine göre:

“Akşehir Belediye Başkanlığı Seçimini AP Adayı Kazandı

Akşehir’de yapılan Belediye Başkanlığı seçimini 4340 oyla AP adayı Dr. Rahmi Şirvancı kazanmıştır. CHP adayı Cezmi Müftüoğlu ise 3257 oy almıştır.

Seçime iştirak nispeti yüzde 75 olup muteber oy sayısı 7597’dir.”

……………………………………………………………………..

Milliyet Gazetesi’nin 19 Ağustos 1967 tarihli haberine göre:

“Akşehir Belediye Başkanı “Dağ Otelini Sunay Açmadı” Dedi

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Rahmi Şirvancı, Konya CHP Milletvekili Nazif Kurucu’nun, “ Süleyman Demirel’in açtığı Dağ Otelini, üç ay önce Cevdet Sunay’ın açmış olduğu” iddiasını reddetmiştir.

Şirvancı: “Şayet adı geçen milletvekili, seçim çevresi olan ilçemizle en ufak bir ilgisi olsaydı, Sayın Cumhurbaşkanımızın ilçemize teşriflerinde herhangi bir açılışta bulunmadığını, ancak dağ otelinin bir salonunda öğle yemeği yediğini bilir ve bu gülünç duruma düşmezdi” demiştir.”