Kültür Turizm Müdür Yardımcısı, Akşehir protokolü, uzun yıllar Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesi Müdürlüğü yapan Konya Mevlana Müzesi Müdürü Ömer Faruk Türkan ve turizmin Akşehir’deki paydaşlarının katıldığı Çalıştay, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Çalıştay’da ilk sunumu gerçekleştiren Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, “Eniştemiz” olarak hitap ettiği Cem Kınay’a hoş geldiniz derken, konuşmasında; Nasreddin Hoca Türbesi’nden başlayarak, restorasyonu yapılan ve bir kısmı devam eden türbeler, mescitler, camiler, Tarihi Ermeni Kilisesi ve Papaz Evi ile müzelere dair bilgi paylaşımında bulundu. Sunumunda, Nasreddin Hoca Şenlikleri, Anma Günleri, Kiraz Festivali, Onur Günü, XC Open Türkiye Yamaç Paraşütü Şampiyonası gibi etkinliklere ve Geleneksel Sıra Yarenlerine de yer veren Akkaya; Nasreddin Hoca’nın hayatını konu alan bir sinema filmi projesini hayata geçirmek için çalıştıklarını söyledi.

Akşehir’de turizm adına çok şey yapıldığını ve yapılmaya da devam edildiğini ancak şehrin henüz turizmden istenen payı almadığını belirten Kaymakam Ahmet Sait Kurnaz ise konuşmasında; “Şehrimizin turizm potansiyeli çok yüksek. Bu Çalıştay’ın, yeni bir atılımı başlatmasını istiyoruz. Hoca’nın dediği gibi; un, yağ, şeker var. Bizim için helva yapma vakti geldi” ifadelerine yer verdi.

“Seyahatte Dünya Trendleri”

Yönetmen eşi Elif Dağdeviren’in Başkanlığını yaptığı Anatolity: Sürdürülebilir Kültür ve Turizm Vakfı’nın Başkan Yardımcılığı görevini yürüten, geçmişte Türk turizmine “Her şey dahil” sistemini kazandıran turizmci Cem Kınay, Seyahatte Dünya Trendleri başlıklı sunumunda; dünya turizminde yaşanan gelişmelere dair önemli bilgi paylaşımında bulundu. Kınay’ın, bu trendleri Akşehir’in turizm potansiyeli ile örtüştürmek adına önerilerini de sıraladığı sunumu, özetle şöyle:

“Akşehir’e daha önce geldiğim tarih olan 2015 yılı ile 2020 yılı arasında yaşanan gelişmelere şahit oldum. Salih Başkan bana Akşehir’in yeni yüzünü tanıttı. Zaten Konya’da da yeni bir turizm hamlesi için önemli projeler var. Bizler, dünyadaki trendleri Akşehir’in potansiyeli ile eşleştirmeliyiz.

Bütün dünya sürekli değişim yaşamaya devam ederken, şimdi pandemi sonrası dönem konuşuluyor. Günümüzde trendlerin değişim hızı da çok yüksek. Artık her şey deneyimleme üzerine. Pandemi öncesinde 1,5 milyar olan “dünyada seyahat eden insan sayısı” salgının sona ermesiyle 2,5 milyara ulaşacak. Akşehir bundan ne kadar pay alabilir, bu önemli ancak başarıya ulaşmak, uzaya roket fırlatmak kadar da zor değil.

Günümüz trendleri; yeşil yolculuk yani doğa turizmi, lezzet turizmi, sosyalleşme, dijitalleşme ki tanıtım artık bu yolla yapılmak zorunda, sağlık, tasarım yani iş modellerinin, otellerin ve şehirlerin yeni nesil tasarlanması şeklinde sıralanıyor. Ayrıca spor odaklı, mimari odaklı rotalar var. Örneğin Mimar Sinan’ın eserlerini görmeye yönelik Mimar Sinan Rotası var. Akşehir de Selçuklu Eserleri Rotasında yer alabilir.

“All Holistic Tatil”

Akşehir geleceğe lokal bakmasın. Mesela New York’taki birini Akşehir’e getirebilir miyiz, Nasreddin Hoca’nın dediği gibi Akşehir’i dünyanın merkezine oturtabilir miyiz diye düşünmek lazım. Planlamalar, “All Holistic Tatil” için yapılıyor yani deniz, güneş, kum, tarih, doğa, lezzet, yerellik gibi ögelerin tümünü içeriyor. Akşehir’de bunların büyük bir bölümü bir arada bulunuyor.”

Sunumunu tamamlamasının ardından Başkan Akkaya’nın kendisine bir hediye takdim ederek teşekkür ettiği Cem Kınay, katılımcıların görüşlerini aktardığı bölümde yorum ve önerileri dinlerken, görüşlerini aktaran paydaşlarla fikir alış verişinde de bulundu.