5-10 Temmuz şenliklerinde, izinsiz olarak kurulan stantların zabıta tarafından kaldırılması sırasında, Akşehir dışından gelen korsan satıcılarla Akşehir zabıtası arasında tartışma çıkmıştı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle, yüzlerce vatandaşın gözü önünde belediye zabıta memuruna bıçakla saldırılması üzerine 155 polisi aradığımda; Konya'nın acil çağrılar için tek numarada birleştirildiğini öğrendim.

Millet olarak her ne kadar duyarsız bireyler olarak gözüksek de kavga gördüğümüzde polisi, kaza gördüğümüzde ambulansı, yangın gördüğümüzde itfaiyeyi aramaktan geri durmayız.

2010 yılında başlayan çalışmalar neticesinde, tek numara projesi kapsamında, 112 acil çağrı merkezlerini aktif olarak kullanan illerimizi aşağıya çıkarttım:

Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Antalya, Balıkesir, Burdur, Denizli, Düzce, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sivas, Yalova ve Yozgat.

Bu kapsamda altyapısı tamamlanıp faaliyete alınmaya hazır olan 112 acil çağrı merkezleri ise; İzmir, Bursa, Uşak, Bilecik, Sakarya, Bolu, Nevşehir, Amasya.

İçişleri Bakanlığı tarafından koordine edilen ve valilikler bünyesinde ACİL ÇAĞRI 112 merkezi müdürlükleri tarafından yürütülen çalışmalar, diğer illerde de devam etmektedir. Kısa sürede Türkiye'de tüm acil çağrılar için yine ücretsiz 112 tek numara olarak kullanıma sunulmuş olacaktır.

Ambulans için 112, Polis için 155, İtfaiye için 110 ve Jandarma için 156, artık bu numaraları telefonlarınızdan hatta hafızalarınızdan silebilirsiniz. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, her türlü sağlık ve asayiş olaylarında arayacağımız bundan böyle sadece 112 olacaktır.

Tek numaradan acil çağrıların yönlendirilmesi neticesinde; olaylara daha çabuk ve hızlı ulaşılması, yardım istediğimiz konuda daha birleştirici hizmetlerin alınabilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca olaylar sırasında, vatandaşın hangi numarayı arayacağını karıştırmasının da önüne geçilmiş olacaktır.

Gereksiz yere bu hatları meşgul edenlere uygulanan yaptırımların da artırıldığı belirtilmektedir.