Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu; 1.2 milyon OGS kullanıcısının 31 Mart 2022 tarihi itibariyle HGS sistemine geçirileceğini duyurdu. Yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de yaklaşık 17 milyon HGS ve OGS abonesi olduğunun altını çizen Bakan Karaismailoğlu; “Bunların yaklaşık 1,2 milyonu OGS, 15,8 milyonu ise HGS kullanıcısıdır. İş yükünün azaltılması ve verimliliğin arttırılarak vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmesi adına 31 Mart’tan itibaren iki ayrı geçiş sistemi yerine tek geçiş sistemi uygulamasına geçilecek. Uygulama sistemi olarak da kullanıcıların yüzde 93’ünün tercih ettiği HGS sisteminde karar kılındı. Bu sayede hem kullanıcının tercih önceliği göz önünde bulundurulmuş olacak hem de geçiş sürecinde işlem sadeliği sağlanacak” dedi.

OGS abonesi araç sahiplerinin mağduriyet yaşamamaları için gerekli tüm önlemler alınacağını kaydeden Karaismailoğlu; OGS etiketi olan araç sahiplerine ilgili bankalar tarafından ücretsiz olarak HGS etiketi verileceğini ve hesaplarının da HGS’ye dönüştürüleceğini ifade etti.

Tek Geçiş Sistemi Talebi Yeni Değil

Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), ülkemizde bulunan otoyol ve köprülerde 1999 yılında uygulanmaya başlanmış, daha sonra özellikle ağır vasıtalar için Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) devreye alınmış ve 2013 yılından itibaren ise KGS’nin yerini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) uygulaması almıştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun açıklamasında yer verdiği “iki ayrı geçiş sisteminin kullanılmasının, gişelerden geçişlerde zaman zaman karışıklığa neden olduğu” gerekçesine dayanılarak tüm ücretli geçişlerin tek sistemde toplanması yönündeki talepler, vatandaşlar tarafından HGS’ye geçiş sürecinde de dile getirilmişti.