Anayasa Mahkemesi (AYM); Karayolları Trafik Kanunu’nun, 6704 sayılı Kanunun 3. Maddesiyle değiştirilen 90. Maddesinin 1 ve 2. cümlelerinde yer alan “Genel Şartlarda” ibaresinin ve yine 6704 sayılı Kanunun 4. Maddesi ile eklenen 2. Bendinin iptaline, oy çokluğuyla arar verdi.

Karar doğrultusunda; trafik sigortası kapsamındaki tazminatlardan değer kaybı belirlenirken, genel şartlar kural olarak belirleyici olmayacak. Buna göre, 165 bin km’den yüksek araçlar için de değer kaybı hesaplanabileceği, diğer iptal kararıyla da trafik kazalarında ölen kişilerin desteğinden yoksun kalanların tazminat hakkının söz konusu olabileceği değerlendiriliyor.

Oy çokluğuyla alınan kararda gerekçe olarak; genel şartların kural olarak belirleyici olmasının, zarar gören 3. kişi ve aracı işleten aleyhine, sigorta şirketi lehine menfaat dengesinin bozulmasına ya da aksi duruma yol açabileceği gösterildi.

Karşı oy kullanan 2 üye ise alınan kararın, primin artmasına yol açacağını ve bunun da zorunlu trafik sigorta sözleşmesini, yasaya aykırı olarak yaptırmaktan kaçınmaya neden olabileceği, bu durumun ise zarar gören 3. kişilerin sigorta korumasından mahrum kalmaları sonucunu doğurabileceği görüşünü savundular.