Akşehir’in Yüzünü Güldüren İhracatçı Firmaların Başarı Hikayeleri:
HEL-SAN HELVA


Mehmet Ali Efendi’nin 1880 yılında Konya’da kurduğu küçük bir imalathaneden, üretiminin yüzde 35’ini ihraç eden ve yılda 1 milyon doların üzerinde döviz girdisi sağlayan bir tesise dönüşen HEL-SAN, Akşehir’in yüz akı olan firmalar arasında.

Konya’nın Çıkrıkçılar Çarşısı’nda helva ve tahin üretimiyle işe başlayan Mehmet Ali Efendi’nin oğlu Hacı Hüseyin Keskin’in imalathaneyi Akşehir’e taşımasıyla farklı bir ivme kazanan işletme, torun Cafer Keskin ve oğullarıyla faaliyetine devam etmiş. 1984 yılında HEL-SAN Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi adını alan firmada, 138 yılın sonunda şimdi beşinci kuşak iş başında. Helva ve tahinle başlayıp pekmez, reçel ve lokumu da ürün yelpazesine ekleyen firmanın tüm ürünleri, toplam 4 bin 500 m2 alan içeren modern üretim tesisinde, ISO-9001:2008 ve ISO-22000:2005 kalite belgeli olarak üretiliyor.

Akşehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi de olan Cafer Onur Keskin, firmanın üretim kapasitesi ve yaptığı ihracatla ilgili olarak; ‘’ Günlük üretim kapasitemiz helva ve tahinde 10 ton, pekmez ve reçelde 5 ton, lokum için ise 2 tona ulaşmış durumda. 32 çalışanımızla ürettiğimiz ürünleri Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna, Libya, Tunus, İsrail, Almanya, İngiltere, Belçika ve Hollanda’ya ihraç ediyoruz. Yakın tarihte katıldığımız yurt dışı fuarında yaptığımız bağlantılarla Fransa ve Yunanistan’ı da bu ülkelerin arasına katarak, ihracat yaptığımız ülke sayısını 11’e çıkarmış olduk. 2017 yılında ihracatımız, 1 milyon doları aştı. İçerisinde bulunduğumuz 2018 yılında bu rakamın üzerinde gerçekleşecek olan ihracatta, çıtayı sürekli yükseltmeyi hedefliyoruz.’’ değerlendirmesinde bulundu.

Ülkemizin 2017 yılı ihracat rakamı 157 milyar doları aştı. Sadece lokum ihracatımız, 2018 yılının ilk 8 ayında yaklaşık 16 milyon dolar olarak gerçekleşti. Helva, tahin, pekmez ve reçelin dış ticaretimizde önemli bir payı olduğu biliniyor. HEL-SAN gibi firmaların yaptığı ihracat arttıkça, bir taraftan istihdam artarken diğer taraftan dış ticaret açığımız azalıyor.

HEL-SAN Gıda’nın ve HEL-SAN Helva markasının bugüne gelmesinin altında örnek bir Başarı Hikayesi yatıyor. Akşehir’e ve ülkeye sağladıkları katkının artarak devamını diliyoruz.