Meram Elektrik Dağıtım A.Ş yurtiçi ve yurtdışındaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek sektörde öncü olmaya devam ediyor. Bu kapsamda yürütülen Ar-Ge çalışmaları ile dünyadaki yeni trendleri ülkemize kazandırıyor.

Ülkemizde ve dünyada enerji kaynaklarının sınırlı olması ve giderek azalması sonucunda yenilenebilir enerji kaynakları ve üretilen enerjinin depolanması çok büyük önem arz ediyor. Enerji depolama projesi kapsamında MEDAŞ Ar-Ge ekibi tarafından; elektrik dağıtım şebekelerinde kayıp oranının azaltılması, gerilim ayarlamasının sağlanması ve küçük şebeke yönetimi gibi konulara ilişkin çalışmalar yürütülüyor. Böylece; depolama sistemi ile gerilim düşümü, gerilim yükselmesi ve kısa süreli kesintiler gibi güç kalitesini bozan durumların azaltılması ve bunlarla birlikte enerjinin ikamesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının verimli kullanılması hedefleniyor.

Bu kapsamda MEDAŞ, 100 daireli bir sitenin enerjisini 5 saat boyunca karşılayabilecek büyüklükteki 521 kilowatt saat depolama kapasiteli enerji depolama sistemi için 19 Ekim 2020 tarihinde sözleşme imzaladı. Ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedefleri ve milli politikalar doğrultusunda yürütülecek proje ile depolama sisteminin beyni olarak değerlendirilen enerji yönetim sistemi yerli ve milli imkanlar ile geliştirilecek ve 17 Mayıs 2021 tarihinde tamamlanacak.