Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencilerinden İrfan Çözge, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencilerinden Mustafa Küçükdemirci ve Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü 3. sınıf öğrencilerinden Rıdvan İnal’ın, Elektrik-Elektronik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Burak Yılmaz danışmanlığında TÜBİTAK’a sunmuş olduğu “Son Endüstri Devrimi Öncesi Üretilen Makinelerinden Kurumsal Kaynak Planlama Programları İçin Veri Toplanması ve Entegrasyonu” başlıklı projesi, üniversiteye birincilik ödülü getirdi. Öğrenciler ödüllerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldılar.

KGTÜ öğrencilerinden oluşan proje takımı hazırladıkları projeyle; sanayi kuruluşlarının iş kaybını önleyecek, zaman tasarrufu sağlayacak ve verimliliği arttıracak “veri toplama” konusu üzerine literatür taraması yaptılar ve yaşanan problemlerin gerçek kurum ve kuruluşlarda çözümüne yönelik veri toplama ünitesi tasarlanmasını amaçladılar. Projenin algoritması ve muhtemel ürünün teknik tasarımları tamamlanarak araştırma kapsamında ilk prototipin donanım kurulumu tamamlandı. Prototip üzerindeki diğer yazılımsal çalışmalar ve kontrol algoritması üzerine olan çalışmalar ise devam ediyor.

Proje, nesnelerin internetini (IoT), Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) programlarını, görüntü işleme ve yapay zeka kavramlarını da sistem içerisine entegre ederek Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) ve Malzeme İhtiyaç Planlama (MRP) programlarında kullanılmak için veri sağlayan, gömülü sistem tabanlı, kullanılan veri tabanları ile entegre, iş emirlerini ve üretim miktarlarını makine ile harici bir bağlantı gerektirmeden okuyabilen, iş ve işçi bilgilerini (başlangıç saati, bitiş saati, nihai zaman, işçi ismi. vb.), bunlara ek olarak üzerinde çalışılan makinede herhangi bir problem olduğunda ya da makine durduğunda, duruşun sebebi bilgilendirecek, minimum iş gücü kullanılarak maksimum verim alınabilecek, ERP programlarının kullanabileceği şekilde doğru olarak verileri toplayabilecek bir veri toplama ünitesi tasarlandı. Projede hedeflenen ürün için patent başvurusu yapıldığı ve ürüne dönüşmesinin hedeflendiği bildirildi.

KGTÜ Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, konuyla ilgili açıklamasında; “Öğrencilerimizi kutluyorum, hepsinin alnından öpüyorum. Aslında çok rahat ifade edebilirim ki başarı bizi şaşırtmıyor, bu başarının bu şekilde olması için üniversitemizde ciddi bir alt yapı oluşturuldu. Öğrencilerimizle birlikte gece gündüz bu proje için emek veren akademisyen arkadaşlarımızı da kutluyorum, hepsine teşekkür ediyorum. Bilindiği gibi üniversitemiz, bir kooperatif iştiraki olan Konya Şeker’in kurmuş olduğu vakfın üniversitesidir. Bize desteklerine hep devam eden Anadolu Birlik Holding yöneticilerine buradan bir kez daha şükranlarımı iletiyor, öğrencilerimizin başarılarının devamını diliyorum” dedi.