Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde kamuoyu ile paylaşılan bilgiye göre; kendisi de amatör telsizci olan Bakan Pakdemirli, Astronot Victor Glover ile yaptığı görüşmenin, uzay istasyonu ülkemiz üzerinden geçerken ‘kendi ekipmanımızla yaptığımız ilk görüşme’ olması ve ilk kez bir kamu kurumu tarafından organize edilmesi açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da astronotlar ile gerçekleştirilen görüşmenin heyecan ve mutluluk verici olduğunu belirterek; “Buradaki on beş öğrencimizin Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları ile yapacağı telsiz görüşmesi ülkemizde doğrudan bağlantı yöntemi ile gerçekleştirilen ilk görüşme olacak. Böyle özel bir ana şahitlik edeceğiz ve bundan da büyük bir mutluluk duyuyorum. Bugün dünyadan binlerce kilometre uzaklıktaki bir uzay istasyonu ile iletişime geçebilen öğrencilerimizin, bir gün oraya hatta daha uzaklara da gideceklerini de biliyoruz. Biz bu hayale sahibiz. Sizlerin hayalleri ve cesareti bizden elbette bizi aşmalı bizden daha ileri gitmelisiniz” dedi.

Görüşmenin ardından, uzay teknolojilerinin Bakanlığı için oldukça özel ve önemli bir yere sahip olduğunu ve özellikle meteoroloji alanında yaygın olarak kullanıldığını belirten Pakdemirli; “Bugüne kadar uzaya 100’den fazla meteorolojik uydu fırlattık. Bu uydularla hem atmosfer ve hava tahmini yaptık, hem de tarım, turizm, iklim, enerji, orman yangını gibi birçok alanda da çok önemli veriler elde ettik. Ayrıca, 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferine meteoroloji personelimizi dahil ederek, Antarktika’da Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonunun kurulmasını sağladık” şeklinde konuştu.

İki Bakan bir işbirliğine de imza attı

Görüşmenin yapıldığı gün; Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında işbirliği protokolleri de imzalandı.

Bugüne kadar yapılan çalışmaları hatırlatan Bakan Pakdemirli; Tarım-Orman Akademisi ve sistem içinde yer alan Dijital Tarım Kütüphanesi ile “Çocuklar Doğanın Dilini Öğreniyor”, “Fidanlar Fidanlarla Büyüyor” ve “Lider Çocuk Tarım Kampı” projeleri ile çok olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile imzalanan son protokolle; Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarındaki öğrenci, öğretmen, kursiyer ve çalışanların meteoroloji, iklim ve hava olayları hakkında farkındalıklarının artırılması ve meteorolojik okuryazarlığa sahip olmaları yönünde oluşturulan Mobil Gözlem ve Tahmin Merkezi’nin (Meteoroloji Tırı) protokol kapsamında aktif olarak kullanılması planlanıyor.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokolle de bilim ve sanat merkezlerine meteorolojik gözlem sistemleri kurulacak. Böylece, özel yetenekli öğrencilerin hava olayları, iklim ve iklim değişikliği konuları ile ilgili bilgileri uygulamalı olarak öğrenmeleri ve bu kapsamda proje çalışmaları yapmaları sağlanacak.