TÜBİTAK, Bilişim Vadisi ve HAVELSAN desteğiyle düzenlenen Robotaksi Binek Otonom Araç Yarışması’nda finale kalan takımlar ter döktü. Bakan Varank, katılımcıları otonom araç teknolojileri alanında, özgün tasarım, algoritma ve raporlama hususlarında yetkinlik kazanmaya teşvik eden yarışmanın final gününde bu heyecana ortak oldu. Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen yarışları takip eden Varank, otonom araçlar hakkında finalistlerden bilgi aldı.

Teknoloji yarışmalarının devam ettiğini anımsatan ve yarışmalar kapsamında verilen desteklere değinen Varank; “Buradan çıkacak genç kardeşimizin TOGG'un otonom yazılımında çalışmasını isterim. Buna ihtiyacımız da var. Kabiliyetlerini geliştirip, gerçek hayatta, ticarileşen ürünlerde bunları kullanmaları lazım. Başarı bekliyoruz. Yeter ki çalışıp başarı getirsinler. Bu yarışmalarda özel sektörle iş birliği halindeyiz. İş başvurusu yapacak gençlerimiz varsa onları tabii ki değerlendiririz. Hatta şirketlerimizin eleman ihtiyaçları var. Yeter ki gençler gelsin alalım diyorlar. Biz bütün sektörle de irtibat halindeyiz onlara tabii ki yardımcı olacağız” şeklinde konuştu.

Geleceğin mühendislerini buralardan yetiştirmek istediklerini belirten Bakan Varank; otonom yarışmacılara, 9 yıl aranın ardından İstanbul Park’ta gerçekleştirilecek Formula 1 için, seyircili olması durumunda davetiye sözü de verdi.

Yurtdışından 5, yurtiçinden 127 olmak üzere toplamda 132 takımın başvurduğu yarışmada, finale kalan 17 takım arasından, teknik kontrolleri ve test aşamalarını başarı ile geçen 14 takım yarışmaya hak kazandı.

Birincinin 75 bin TL, ikincinin 50 bin TL, üçüncünün ise 35 bin TL alacağı yarışmada, finalistlere toplamda 160 bin TL ödül verilecek.