Kıymetli Dostlar! Pandemi sürecinin tüm zorluklarına ve risklerine rağmen 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılının ilk döneminin sonuna geldik. Eğitim ordusunun fedakar ve cefakar neferleri öğretmenlerimiz ve sevgili öğrencilerimizin yanı sıra velilerimiz de 15 günlük ara tatilde dinlenmeyi gerçekten hak ettiler. Temizlik, maske ve mesafeye büyük ölçüde dikkat edilmesine rağmen, sınırlı da olsa virüse yakalananlarımız oldu. Umarım ikinci dönem virüsün etkisi azalır ve gönül rahatlığı ile eğitim öğretim faaliyetlerimiz devam eder.

Yorucu geçen bir dönemin ardından, özellikle sevgili yavrularımız tatilin yolunu dört gözle beklediler.  Bu yüzden tatilde ders ve ödev konularını en aza indirmek daha doğru bir tutum olacaktır kanaatimce.

“İşte geçirdiğiniz çok yoğun bir haftanın ardından yorgun bir şekilde eve döndüğümüzü düşünelim. Aklımızda hafta sonu boyunca keyiflice dinlenmek var. Tam da bu sırada patronumuz veya müdürümüz arıyor ve hafta başına yetiştirmemiz gereken bir rapor olduğunu, hafta sonunu bu raporu hazırlamak için ayırmamızı istediğini söylüyor.”

O anda ne hissederiz? Tatile girmenin hevesindeki bir çocuğa ‘Bu tatilde şu kadar soru çöz, bu kadar ders çalış’ demenin ona hissettirdikleri, yukarıdaki örneğin bize hissettirdikleriyle benzer duygular olacaktır. Bırakalım hayalini kurdukları bu sürece istedikleri gibi yaşasınlar ve tatilin tadını çıkarsınlar. Böylelikle hem moral ve motivasyonları artacak hem ikinci dönem daha istekli olacaklardır.

Çocuklarımızla vakit geçirmek, onlara verebileceğimiz en değerli hediyedir.

Çocuğumuza zaman ayırmak, birlikte etkinliklere katılmak, hem çocuğumuzla olan ilişkimizi güçlendirir, hem de onun sosyal ve duygusal gelişimini destekler. Peki, yavrularımızla verimli ve kaliteli bir tatil nasıl olabilir? Tatilde neler yapabiliriz? Siz kıymetli okuyucularımız ve sevgili öğrencilerimiz için tatilde yapabileceğiniz bazı etkinlikleri paylaşalım:

1) Beraber oyun oynayın:  Ara tatil boyunca önceliğiniz; ev işleriniz, alışveriş, akraba ziyaretleri gibi “yapılması gereken işler” değil, çocuğunuzla oyun oynamak olsun. Oyunun, çocukların hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal gelişimine faydası olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konuluyor. Burada mükemmellik çabasında olmayın. Çalışıyorsanız da günde 15 dakikanızı çocuğunuzla oyun oynamaya ayırın. Bu bile onun için çok kıymetli olacaktır. 

2) Haftada birkaç gün mutlaka dışarı çıkın: Alışveriş merkezleri gibi kapalı alanlara boğulup kalmayın. Hava soğuk da olsa dışarıda zaman geçirmek çocuğunuzun gelişimi için çok önemlidir. Doğa olaylarını, ağaçları, sokaktaki diğer insanları, çocukları ve hayvanları gözlemlemesi çevresel zekasının gelişimini de destekleyecektir.

3) Evde yarışmalar düzenleyin: “Evde, dört duvar arasında gün boyu ne yapabiliriz?” diyorsanız aslında birçok seçenek var. Örneğin sessiz film, tabu, jenga, satranç, mangala gibi oyunlarla evde yarışmalar düzenleyebilirsiniz. Hatta bu yarışmalara diğer aile üyelerini de katarak mini turnuvalara dönüştürebilirsiniz. Bu sırada çocuğunuzun zekasını ve bilişsel becerilerini de geliştirmiş olursunuz.

4) Beraber yemek yapın: İnternetten ya da bir yemek kitabından çocuğunuzun seçeceği bir tarifi beraber pişirebilirsiniz. Bu sahip olduğunuz vakte göre, tüm günlük ya da yarım saatlik bir etkinlik olabilir. Örneğin vaktiniz çoksa, yemek için gerekenler listesinin alışverişi ile başlayabilir ya da yarım saat içinde buzdolabındaki birkaç sebze ile lezzetli bir çorba yapabilirsiniz.

5) Evde sinema günleri düzenleyin: Haftada en az bir sefer olmak üzere, tüm aile bireyleriyle izleyebileceğiniz bir filmi, mümkünse evde sinema ortamı oluşturup izlemek çocuklarınıza ve size iyi gelecektir.  “Her Çocuk Özeldir”, “Bizim Köyün Şarkısı”, “Hıçkırık”, “Coco”, “3 İdiots”, “Dangal” gibi ailecek izlenebilecek filmleri tercih edebilirsiniz.

Not: Akşehir 24 Ağustos Kültür Merkezi Sinema Salonu’nda gösterimde olan, “Kesişme: İyi ki Varsın Eren” filmini ailece izlemenizi öneririm. (Trabzon Maçka'da teröristlerle yapılan çatışma sırasında hayatını kaybeden 15 yaşındaki Eren Bülbül ile onu korumak için 41. yaş gününde 41 mermiyle şehit olan Astsubay Kıdemli Başçavuş Ferhat Gedik’in hikayesinin anlatıldığı film, tatilde yapacağımız en anlamlı etkinlik olabilir.)  

6) Bırakın canı da sıkılsın! Yanlış duymadınız. Bırakın bazen de canı sıkılsın! Sürekli çocuğunuzu bir şeye yönlendirme, bir şeyle oyalama telaşında olmayın. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki çocuğun canının sıkılması hiç de kötü bir şey değil. Boş vakit geçirmek çocukların hayal güçlerine katkı sağlıyor. Ayrıca, iç dünyalarına dönerek kendilerini oyalayabilme ve düşünme becerileri artıyor. Böylece kendi kendilerine yeten bireyler haline geliyorlar.

7) Birlikte hayal kurun: Çocuğunuzla beraber gözlerinizi kapatıp hayal kurun ve sonra herkes hayalini anlatsın. Hatta bunu, hayalin bir kısmını siz, bir kısmını çocuğunuz kuracak şekilde bir oyuna dönüştürün. Bu size de iyi gelecek. Hatta buna diğer aile üyelerini de ortak ediniz. En son ne zaman gözünüzü kapatıp hayal kurdunuz?

8) Çocuklara yönelik atölye etkinliklerine götürün: Günümüzde artık neredeyse tüm gençlik merkezleri ve kulüpler, çocukların merak ve ilgi alanlarına yönelik atölye etkinlikleri yapıyorlar. Bunlar bazen el becerilerini destekleyici, bazen merak arttırıcı, bazen gözlem yapmaya teşvik edici olacak şekilde çok farklı konularda düzenleniyor. Ya ücretsiz ya da az bir ücretle yapılıyor. Yaşına uygun etkinliklere katılmasını sağlayın. Çalışıyorsanız bunu hafta sonu da yapabilirsiniz.

9) Arkadaşlarıyla katılacağı etkinlik organize edin: Bulunduğunuz şehirde daha önce görmediğiniz tarihi-turistik yerleri gezmesini sağlayın. Yaşına uygun tiyatro, sinema ve gösterilere yönlendirin. Bu aktivitelere istediği arkadaşı veya arkadaşlarının gelmesi daha çok keyif almasını sağlayacaktır. Çıkışta izlediği şeyle ilgili yorum yapmasına teşvik edin. Kısa bir özetini anlattırıp fikrini sorarak heyecanına ortak olduğunuzu hissettirin.

10) Kitap tahlili yapın: Anne babalar çocukları için 2 hafta içinde bitirebilecekleri kitaplar seçerek gün içinde birlikte kitap okuma saatleri yapabilirler. Kitap okuma, okuldaki başarıyı da arttıracaktır.

11) Sevdiği arkadaşlarıyla buluşturun: Çocuğunuzun sevdiği arkadaşları ile bir araya gelmesini sağlayın. Bu sayede hem çocuğunuzun diğer çocuklarla ilişkilerini gözlemlemiş hem de onun sevdiği ama sizin çok da tanımadığınız arkadaşlarını yakından tanıma fırsatı elde etmiş olursunuz. Çalışıyorsanız bunu hafta sonu yapabilirsiniz. 

Tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize mutlu ve keyifli tatiller diliyor; yeni bir solukla, birlikte büyük hayaller kuracağımız yeni döneme sağlıkla kavuşmanızı temenni ediyorum.