Projenin hikayesi; 2012 yılında Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü (MAREM) parsellerinde denenmeye başlanan ve 2018 yılında sonuçlanan “Farklı Dikim Sıklığı ve Terbiye Sistemlerinin Şeftalide Verim ve Kalite Üzerine Etkileri” projesinin başarılı olmasıyla, sonuçlarının üreticiye aktarılması gerekliliği noktasında Müdürlük ve Enstitünün yollarının kesişmesiyle başladı. Türkiye’de coğrafi işarete sahip ilk meyvelerden biri olan Akşehir Kirazının vatanı Akşehir’de, kiraz hasadı periyodu dışında olgunlaşabilecek gelir getirici bir tür arayışına cevap verebileceği düşünülen proje fikri, İlçe ve İl Müdürlükleri teknik personellerinin, Enstitünün şeftali deneme parsellerini ziyareti ile filizlendi. Enstitü uzmanlarının Akşehir’de saha ziyareti ile farklı bir boyut kazanan proje fikri, 2019 Eylül ayında Enstitüde düzenlenen Şeftali Hasat Bayramına geniş çaplı katılım sağlanmasıyla da gelişim sürecini tamamladı. Akşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde hazırlanması artık elzem olarak görülen proje Başkanlığa sunuldu ve 2019 yılı Kasım ayında KOP tarafından desteklenmeye layık görülerek protokole bağlandı.      

İçerik olarak “Eğitim ve Yayım Projesi” olan projeyle, Akşehir’e bağlı 2 mahallede üreticilere sık dikim şeftali yetiştiriciliğinin yanında modern meyve yetiştiriciliği üzerine de bilgiler verilmesi, meyve üreticilerinin kapasitelerinin geliştirilmesi ve ilerleyen yıllarda üretici refahında artış sağlanması hedefleniyor. Projede ayrıca, 2 üreticiye modern sık dikim şeftali üretim gösteri parseli tesis edilmesi ile pratikte kanıtlanmış yöntemin görsel ve uygulamalı olarak üreticiye aktarılması da tasarlanmış durumda.   

Aralık ayında başlayan faaliyetler kapsamında, demonstrasyon kurum işlerinin Nisan-Mayıs aylarında tamamlanması hedeflenmiş olmasına karşın Covid-19 salgını nedeniyle tüplü fidanlar, Ağustos ayı sonunda toprakla buluştu. Proje bütçesi, 189 bin 25 TL olup; KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın yüzde 80 hibe desteği ve yüzde 20 üretici katılım payı ile Kozağaç ve Karahüyük mahallelerinde 2 üreticiye 5’er dekarlık alanlarda toplam 10 dekar demonstrasyon parseli ve bu parsellere, üzerinde dolu ağı bulunan, 4 metre yüksekliğe sahip destek sisteminin kurulumu sağlandı. Gübreleme ve damla sulama ekipmanları verilirken, yarı bodur anaç üzerine aşılanmış, Ağustos sonu-Eylül başında olgunlaşacak yeni bir şeftali çeşidi ile sıra arası 4,5 metre, sıra üzeri 1 metre olacak şekilde bahçe tesis edildi. Bunun yanı sıra üreticiye, meyvecilikte yeni dikim ve terbiye yöntemlerinin tanıtımı da yapılacak.

Tesis edilen bahçenin başlıca avantajları: birim alandan 2-4 kat arası verim artışı, kaliteli ve bir örnek ürün elde edilebilmesi, iş gücü tasarrufu, geç turfanda ürün elde edilmesi, doluya karşı tam koruma ve dona karşı ufak bir sistem ilavesi ile koruma sağlanması olarak sıralanıyor.