Akşehir’de seracılığın gelişmesi yönünde atılan adımların da hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“İlçemizde son yıllarda seracılıkta büyük aşama kaydedilmiş, özellikle erken hasat ve geç hasat ile birlikte üreticilerimize yeni istihdam imkanları yaratılmış, birim alandan daha fazla gelir elde edilmesinin sağlanmasıyla da seracılık her geçen gün gelişme göstermiştir.

Seracılıkta hıyar, domates ve biber tarımında ve pazarlamasında hızla ilerleme kaydedilmekte, ülke pazarında söz sahibi olmak için gayret gösterilmektedir. İlçe Müdürlüğümüz; seracılığın bölgemizde gelişmesi amacıyla katlı çilek serası kurulması için üreticilerimize konunun önemini anlatmış ve ilk topraksız ve katlı çilek serasının, Kuruçay Mahallesi’nde 2 vatandaşımız tarafından bin 500 m2 alana kendi öz kaynakları ile kurulması ve bölgemize tanıtılmasından büyük memnuniyet duyulmuştur.

Niçin Katlı Çilek

Çilek yetiştiriciliği, dünyanın pek çok ülkesinde, açıkta konvansiyonel metotlarla yapılmakta olup bu durumda yetiştiricilik alanlarında çevre ve bitki sağlığı problemlerini artırmıştır. Günümüzde topraksız kültür, kimyasal pestisit kullanımını büyük ölçüde azalttığı için sürdürülebilir tarıma imkan vermekte ve çevresel sebeplerle savunulan bir üretim sistemi haline gelmektedir. Üretim miktarı her geçen gün artan bir ürün olması yanında; ilk yıldan itibaren meyve vermeye başlaması, değişik yetiştirme teknikleri sayesinde yıl boyu üretiminin mümkün olması çilek yetiştiriciliğine sürekli bir ilginin olmasını sağlamaktadır. Çilekte topraksız yetiştirme tekniklerinin gelişimi ile dünyada ve ülkemizde örtü altında topraksız yetiştiriciliğe eğilim de giderek artmaktadır.

Çilekte topraksız kültür yöntemleri, topraksız kültürle çilek yetiştiriciliği ağırlıklı olarak örtü altında gerçekleştirilirken, açıkta da yapılabilmektedir. Dünyada ve ülkemizde çilekte örtü altı alanlarının artışına paralel olarak, yeni modern tekniklerle üretim yapılmakta, bu da topraksız yetiştirme sistemlerinin gelişmesini sağlamaktadır. Topraksız kültürde kullanılan sistemler bitki tür ve çeşidine göre farklılık göstermekte ve bu faktörlere bağlı olarak yetiştiricilik planlanmaktadır. Planlanan yetiştiricilik sistemleri ile de birim alana dikilen bitki sayısı, birim alandan alınan verim, hastalık ve zararlılarla mücadele ile kültürel işlemler büyük ölçüde etkilenmektedir. Çilekte polietilen torbalar, plastik saksılar, PVC oluklar, strafor (köpük) konteynerler gibi değişik şekil ve boyutlardaki yetiştirme yerlerinde yatay ve dikey sistemde yetiştiricilik yapılmaktadır.

Çilek yetiştiriciliğinde topraksız tarımın avantaj ve dezavantajları

Çilek yetiştiriciliğinde topraksız tarım, birim alana dikilen bitki sayısını diğer türlere göre önemli derecede artırmakta ve buna bağlı olarak birim alan verimini artırmaktadır. Ayrıca bu yetiştiricilik sistemi ile çilekte, iyi bir üretim periyodunun planlanması, 8-10 ay boyunca devamlı ürün sağlanabilmesi nedeniyle geniş bir market talebi, bitkilerin kontrollü bir şekilde beslenmesi, çiçeklenmenin ve meyve kalitesinin kontrol edilebilmesi, su ve gübre sarfiyatında önemli tasarruf sağlaması, tarımsal ilaç kullanımını azaltması, yetiştiricilikte ısıtma giderlerinin az olması, her yıl toprak hazırlığına ihtiyaç olmaması, geleneksel yetiştiriciliğe göre kolay kültürel işlemler ile hasat, toprak yorgunluğu ve toprak hastalıklarının üstesinden gelme şansı, mantari hastalıkların da topraklı tarıma göre daha az olması gibi pek çok avantajlar sunmaktadır. Tesisin ilk yatırım maliyetinin yüksek olması, yetiştiriciliğin özel bilgi ve deneyim gerektirmesi, bitki besleme uygulamalarının çevresel şartlara göre planlanması, çevresel faktörler gözetmeksizin yapılan fertigasyon uygulamaları sonucunda görülen fizyolojik bozukluklar (uç yanıklığı vb.), organik yetiştirme teminindeki zorluklar ile inorganik yetiştirme ortamlarının çevre kirliliği yapması gibi sorunların yanı sıra hastalık ve zararlı yayılımının hızlı olması çilekte topraksız tarımın dezavantajları olarak görülmektedir.

Çevre dostu ve yüksek verimli üretim

Topraksız tarım günümüzde önemli bir çevre dostu üretim tekniğidir. Bu yöntemin kontrollü yetiştiricilik sağlaması, su, gübre, pestisit kullanımını azaltması ile birlikte herbisit kullanımına gerek kalmaması, iklim koşullarının uygun, fakat toprak koşullarının uygun olmadığı alanlarda yetiştiriciliğe imkân sağlaması, tüm türlerde yetiştiricilik imkanlarını artırmaktadır. Bu avantajlara ilaveten bu teknik, çilek yetiştiriciliğinde birim alana düşen verimi artırmakta ve birim alan kazancı sağlamaktadır. İlk yatırım masraflarının yüksek olduğu bu sistemlerde verim artışı k ısa sürede üretici masraflarını amorti ederek tarımın her alanda sürdürülebilirliğini artırmaktadır. Ayrıca, kontrollü yetiştiricilik ile ürünlerde kalıntı minimum olarak gerçekleşmekte, bu da topraksız çileklerin ihracat şansını artırmaktadır. Yüksek verim, hasat kolaylığı, uzun hasat periyodu, ilaç kalıntısız homojen ürün elde edilmesi gibi avantajları nedeni ile gelecekte çilek yetiştiriciliğinde topraksız tarımın geniş bir yer bulacağı düşünülmektedir.

İlçemizde bulunan sıcak su kaynaklarının faaliyete geçmesiyle birlikte seracılıkta cazibe bölgesi olacak olan ilçemize, buna bağlı sanayi yatırımlarının da gelmesi ile önemli ölçüde ekonomik katkı sağlanmış olacaktır.”