Çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak, verimi ve kaliteyi yükseltmek, araştırma ve geliştirme projelerini desteklemek, uygulanan politikaların etkinliğini sağlamak, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması amacıyla hazırlandığı belirtilen Karar’da; tarım ve hayvancılık faaliyetlerine sağlanacak destekler, şu başlıklar altında sıralanıyor:

Alan Bazlı Destekler

2020 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre tarımda kullanılan mazot ve gübre için yapılacak olan alan bazlı destek ödemesi; Buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekar başına toplam 27 lira / Nohut, kuru fasulye, mercimek için dekar başına toplam 26 lira / Patates için dekar başına toplam 31 lira / Dane mısır için dekar başına toplam 29 lira / Kuru soğan için dekar başına toplam 21 lira / Zeytin için dekar başına toplam 19 lira olurken, Nadasa bırakılan ekim alanları için dekar başına 8 lira mazot desteği verilecek.

İyi tarım uygulaması sertifikasına sahip olan çiftçilere, örtüaltı ve açıkta üretim için dekar başına 10 liradan 150 liraya kadar sertifikasyon desteği sağlanacak, küçük aile işletmesi desteği kapsamında da dekara 100 lira destekleme ödemesi yapılacak.

Havza Bazlı Fark Ödemesi Desteği

Yağlık ayçiçeği, kuru fasulye, nohut, mercimek için kilo başına 50 kuruş / Dane mısırda kilo başına 3 kuruş / Buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale, çeltik için kilo başına 10 kuruş / Zeytinyağı için kilo başına 80 kuruş / Dane zeytin için kilo başına 15 kuruş olan destekleme ödemesi yapılacak, yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda nohut ve mercimek için ilave yüzde 50 destek ödenecek.

Hayvancılık Destekleri

Kaba yem üretmek amacıyla çok yıllık ve tek yıllık yem bitkileri ekilişi yapan çiftçilere, ürünü hasat etmeleri kaydıyla; kuru ekilişler için yıllık dekar başına 40 lira, yapay çayır mera için yıllık dekar başına 150 lira, sulu ya da kuru korunga için yıllık dekar başına 90 lira yem bitkileri desteği ödemesi yapılacak.

Büyükbaş hayvancılık destekleri kapsamında; buzağı, malak ve dişi manda /ıslah amaçlı süt içerik analizi / düve alımı / hastalıktan ari işletme / besili erkek sığır / küçükbaş soy kütüğü / tiftik üretimi / arıcılık / biyolojik ve biyoteknik mücadele / su ürünleri desteklemeleri gerçekleştirilecek.

Diğer Destekler

Fındık ve taş çekirdekli meyvelerde telafi edici işletme destekleri / sertifikalı tohum, fidan/fide ile standart fidan kullanım destekleri / yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği / sertifikalı fidan üretim desteği de ödemesi yapılacak diğer destekler arasında yer alacak.

Akşehir ve komşu ilçelerde desteklenen tarım ürünleri

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, Konya ili havzalarında desteklenecek olan ürünler şöyle:

Akşehir: Arpa, Aspir, Buğday, Damlama Sulama şartı ile Mısır (Dane), Kuru Fasulye, Nohut, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates.

Çeltik: Arpa, Aspir, Buğday, Mısır (Dane), Kanola, Kuru Fasulye, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates, Soğan (Kuru).

Doğanhisar: Arpa, Buğday, Kuru Fasulye, Nohut, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Patates.

Ilgın: Arpa, Aspir, Buğday, Mısır (Dane), Kuru Fasulye, Nohut, Tritikale, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates.

Tuzlukçu: Arpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Damlama Sulama şartı ile Mısır (Dane), Kanola, Kuru Fasulye, Nohut, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates.

Yunak: Arpa, Aspir, Buğday, Mısır (Dane), Kanola, Kuru Fasulye, Nohut, Ayçiçeği (Yağlık), Yem Bitkileri, Yulaf, Patates.

Afyonkarahisar Sultandağı: Arpa, Aspir, Buğday, Çavdar, Mercimek, Nohut, Yem Bitkileri, Yulaf, Patates.

Kararın tüm detaylarına, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/11/20201105M1-1.pdf linki üzerinden ulaşılabilir.