Müdürlüğün sosyal medya hesabından paylaşılan ve teknik ekipler tarafından geçtiğimiz günlerde Kuyubaşı Mahallesi’nde yapılan incelemede, buğdayda Kök Çürüklüğü hastalığı ile Zabrus zararlısı tespit edildiği belirtilen açıklamada; üreticilerden buğday ve arpa tarlalarını kontrol etmeleri istendi. Zarar görmüş tarlaların görsellerine de yer verilen uyarıda; benzer bir durumun söz konusu olması halinde müdahalede gecikilmemesi gerektiği belirtildi.

Açıklamada, mücadelede kullanılmak üzere önerilen ilaçlarda bulunması gereken etken maddeler ise şöyle sıralandı:

*267 g/l Prochloraz + 133 g/l Tebuconazole

*160 g/l Prothioconazole + 300 g/l Spiroxamine

*150 g / lt Prochloraz, 42 g / lt Epoxiconazole

*Zabrus zararlısı için toprak altında çalışmaya müsait (CS formlu) 50 g/l Lambda-cyhalothrin CS  

Zabrus zararlısı

Güneydoğu Anadolu ve Trakya’da olduğu gibi İç Anadolu Bölgesi’nde de önemli derecede ürün kayıplarına neden olan Zabrus zararlısı, Ekin Kamburböceği olarak da adlandırılıyor. Nisan ayından itibaren tarlalarda görülmeye başlanan zararlı; larva halindeyken yaprak ve sürgünleri, ergin halinde iken de başak tanelerini yiyerek önemli ekonomik kayıplara yol açıyor.

İlaçlama bidonlarında gerçekleştirilen tohum ilaçlamasının yanı sıra yüzey ilaçlamasında ise hidrolik tarla pülverizatörü, sırt pülverizatörleri veya sırt atomizörleri kullanılıyor. Yüzey ilaçlamasında; tarlanın özellikle zararlının bulunduğu kısımlarında bitki ve toprak yüzeyinin, ilaçlanmamış yer bırakmadan kaplama şeklinde ilaçlanması gerekiyor.