Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Çalıştaya; eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve Milletvekili Veysel Eroğlu, Milletvekilleri Ali Özkaya ve İbrahim Yurdunuseven, Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Mehmet Karakaş, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Nurullah Okumuş, uzman akademisyenler, sektör temsilcisi iş insanları, bürokratlar ve basın mensupları katıldı.

Çalıştayda yaptığı konuşmada, il genelinde farklı bir çalışma modeli geliştirildiğine dikkat çeken Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek; “Ben buna Afyon modeli diyorum. Milletvekillerimizle beraber belirlediğimiz yol haritasına harfiyen uyuyor, köylerde ve dağlarda birlikte çalışmalar yapıyoruz. Aynı modelle Tıbbi Aromatik Bitkiler ile ilgili bir çalışma başlattık ve bir komisyon oluşturduk” derken, konunun tüm bileşenleriyle çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Borsa kurulacağının müjdesini verdi

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve Milletvekili Veysel Eroğlu, dünya üzerindeki iklim değişikliğine dikkat çektiği konuşmasında; bölgede sulu tarımın yerini, su istemeyen ürünlerin ekim ve dikiminin alması gerektiğini belirterek, bu konuda yapılacak girişimlere her türlü desteği vereceklerinin altını çizdi. Tıbbi ve aromatik bitkilere yönelmenin bu açıdan da önemli ve doğru bir adım olacağını söyleyen Eroğlu, Tıbbi Aromatik Bitkiler Borsası kurulması için çalışmalara başlanacağı müjdesini verdi. Eroğlu’nun, tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinden susuz tarıma geçiş yönünde planlanan uygulama ve teşviklere ilişkin açıklamalarının, üreticiler açısından ümit verici ve cesaretlendirici olduğu değerlendirildi.

Konuşmaların ardından; Türkiye’nin Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Potansiyeli, Türkiye’nin zengin Tıbbi Aromatik Bitki Çeşitliliği ve Ticari Değeri Yüksek Ürünler Geliştirilmesi Stratejisi, Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Üretim Süreçleri gibi farklı konu başlıklarında oturumlar gerçekleştirildi.

“Çalıştay oldukça yararlı ve ümit vericiydi”

Çalıştayda Akşehir’i temsil eden Uğurluoğlu Bitkisel Yağ Gıda Kozmetik İthalat İhracat Limited Şirketi sahiplerinden Hikmet Uğurluoğlu; tıbbi ve aromatik bitki tarımı açısından çok yararlı geçen ve geleceğe dönük ümit vadeden böyle bir Çalıştaya davet edilmiş olmaktan, firmaları ve Akşehir adına büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Hikmet Uğurluoğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“Tıbbi ve aromatik bitkilerden yağ üreterek ilaç ve kozmetik sektörüne hammadde sağlıyor olmamız nedeniyle üniversitelerimizin yöneticileri zaman zaman fabrikamızı ziyaret ederler ve sektörle ilgili istişarelerde bulunuruz. Bilindiği üzere su kaynaklarının yaklaşık yüzde 6’sına sahip olan ilimizde sulu tarımın yüzde 14’ü yapılıyor ve bu da su kaynaklarımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bu bitkilerin ekilmesinin, özellikle Konya’da susuz tarıma geçilmesi yönünde de önemli katkısı var.

Önceki temaslarımız doğrultusunda davet edildiğimiz Çalıştayın, sektörün tüm bileşenleri için oldukça yararlı olduğunu belirtmeliyim. Eski Bakanımız Veysel Eroğlu, bu bitkilerin ekim ve dikimine geçiş yönünde her türlü desteği tereddütsüz vereceklerini söyledi. Biz, Uğurluoğlu Bitkisel Yağ olarak; 100’e yakın çeşitten elde ettiğimiz bitkisel yağlar ile hem ilaç ve kozmetik sektörlerine hammadde sağlıyor hem de Europevital markasıyla yurt içinde ve dünyanın birçok ülkesinde rağbet gören ürünlerimizle tüketiciye ulaşıyoruz. Söz konusu bitkilerin ekiminin bölgemizde artırılması, ülke ihracatını artırarak döviz girişi sağlarken susuz tarıma ihtiyaç duyulan ilimizde beklenen değişime de büyük katkı sağlayacaktır.

Verileceği belirtilen desteklerden üreticilerimizin haberdar olmaları gerektiğini vurgulamak istiyorum. Uğurluoğlu olarak; tıbbi ve aromatik bitkiler alanında üzerimize düşeni yapmaya ve sektörün lokomotifi olarak Akşehir’imizi gururlandırmaya devam edeceğimizi belirtmekten memnuniyet duyuyorum.”

Zeki Uğurluoğlu tarafından kurulan ve günümüzde Hikmet ve Necdet Uğurluoğlu kardeşlerin yönetimde olduğu Uğurluoğlu Bitkisel Yağ Gıda Kozmetik İthalat İhracat Limited Şirketi; Akşehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikasında, yaklaşık 4 bin m2 kapalı alanda üretim yapıyor. Çörek otundan vişne çekirdeğine, susamdan aspire, havuç tohumundan okaliptus ve argan yağına kadar çok geniş bir yelpazede üretilen bitkisel yağlar, dünyanın birçok ülkesine Europevital markasıyla ihraç ediliyor.