Akşehir, Doğanhisar, Ilgın, Tuzlukçu, Beyşehir, Seydişehir, Yunak, Şarkikaraağaç ve Yalvaç ilçelerinde hububat üreten çiftçilerden alım yapan TMO Akşehir Şubesinde alımlar, bu yıl günlük bin 500 ton civarında gerçekleşiyor. Sülüklü’den yapılan yulaf alımlarında ise mahsulde önemli ölçüde artış gözleniyor.

Ton başına; ikinci sınıf ekmeklik buğdayda 6 bin 450 Lira, ikinci sınıf makarnalık buğdayda 6 bin 900 Lira, birinci sınıf arpada 5 bin 800 Lira, ikinci sınıf arpada 5 bin 700 Lira ve ikinci sınıf yulafta da yine 5 bin 700 Lira üzerinden alım yapılıyor. Mahsulünü, 1 Eylül 2022 tarihine kadar getiren üreticilere verilen Bakanlık Desteği ise; buğdayda bin Lira, arpa ve yulafta 500 Lira olarak uygulanıyor.

2021 yılı TÜİK verilerine göre, TMO Akşehir Şubesinin hinterlandında bulunan 2 milyon 100 bin dekardan 520 bin ton buğday, 1 milyon 200 bin dekardan da 230 bin ton arpa hasadı yapılmış. Bu yıl, uygun iklim koşulları ve yağışlar sonrasında rekoltenin artması bekleniyor. Un fiyatını sabit tutmayı taahhüt eden işletmelere düşük fiyattan buğday verilmesi yönündeki uygulama ve TMO alım fiyatlarının, tüccar tarafından teklif edilen rakamların üzerinde olması nedeniyle alımların artacağına kesin gözüyle bakılıyor.

TMO’ya sattıkları mahsulü lisanslı depolara bırakan üreticiler olduğu gibi, bazı ilçelerdeki alım noktalarından da satış yapılıyor. Üreticileri randevu sistemi ile kabul eden Akşehir Şubede, alımların yüksek olması nedeniyle yoğunluk yaşanabiliyor. Ürününü Akşehir Şubeye teslim eden üreticiler; geçtiğimiz yılın Ekim ayında göreve başlayan Şube Müdürü Hatice Deniz ile eksperinden memuruna, müteahhit firma ve işçilerine kadar özverili bir çalışmaya şahit olmaktan duydukları memnuniyeti dile getiriyorlar.

Kalitesi yüksek olan türlerin ekiminin yaygınlaşması için; TMO Akşehir Şubesi yetkilileri ve eksperi tarafından, üreticilere tanıtım ve tavsiyelerde de bulunuluyor. Gösterilen bu çabayla hem ürün kalitesinin artması hem de üreticinin, emeğinin karşılığını daha fazla alabilmesi hedefleniyor.