Çevrimiçi olarak düzenlenen IV. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’na katılan Bakan Pakdemirli, Bakanlığın resmi internet sitesinde paylaşılan açıklamasında; tıbbi ve aromatik bitkilerin sadece tarım ve ormanı ilgilendiren bir faaliyet olmadığını, gıdadan sağlığa, kozmetikte turizme kadar birçok alanı ilgilendiren önemli bir sektör olduğunu, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 70’inin tedavi ve korunma amacıyla bu ürünleri tercih ettiğini söyledi.

“Avrupa kıtasından daha fazla biyolojik çeşitliliğe sahibiz”

Türkiye'nin biyolojik zenginlik bakımından önemli bir konumda olduğuna dikkati çeken Pakdemirli; “3 gen merkezinin kesişme noktasında olan Türkiye, yaklaşık 4 bini endemik yani bu coğrafyaya has olmak üzere, toplam 12 bin bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Başka bir ifadeyle, Avrupa kıtasından daha fazla biyolojik çeşitliliğe sahip bir ülkeyiz. Tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden ise zengin bir potansiyele, üretim için uygun iklim ve habitatlara sahibiz. Dünya defne ihtiyacının yüzde 90'ını biz karşılıyoruz. Yine, kimyon, adaçayı, biberiye ve anasonda da önemli bir tedarikçi konumundayız. Hem doğadan toplanan defne, kekik, adaçayı gibi ürünlerde, hem de kültürü yapılan kimyon, anason, nane, rezene gibi ürünlerde geniş bir popülasyona sahip olan ülkemizin, bu zenginliği daha yüksek katma değere çevirmesi ve bu pazardan daha yüksek pay alması son derece önemlidir” dedi.

“10 bin lira maliyet, 18 bin lira kar”

Tıbbi ve aromatik üretmenin karlı bir faaliyet olduğunu dile getiren Bakan Pakdemirli; “10 dekarlık bir alanda adaçayı üretmenin maliyeti ortalama 10 bin 184 lira iken net karı 17 bin 766 lira, kekik üretimini maliyeti 11 bin 506 lira iken net karı 17 bin 442 lira ve tıbbi nane üretiminin maliyet 17 bin 907 lira iken net karı 27 bin 433 liradır. İşte böyle karlı, faydalı ve verimli bir sektörden bahsediyoruz. İyi tarım ve organik tarım kapsamında yer alan tıbbi ve aromatik bitki üreticilerine dekar başına bireyselde 40, grup sertifikasında ise 20 lira destek veriyoruz. Kırsal kalkınma destekleri kapsamında; tıbbi aromatik bitkilerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine önemli hibeler sağlıyoruz. Yeni tesis, teknoloji yenilenmesi, alternatif enerji kaynaklarının üretilmesi ve kullanılması, sulama sistemleri kurulması ve alet ekipman alımlarına yüzde 50 oranında hibe desteği veriyoruz. Tıbbi ve aromatik bitki üretimi karlı bir iş, girişimcilerimizi desteklemeyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.