İmza töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; sağlıklı ve kaliteli hayvansal gıdalara talebin her geçen gün arttığına işaret ederken, hayvan sağlığının güvence altına alınamadığı bir ortamda insan sağlığını korumanın ve gıda güvenilirliğini sürdürmenin mümkün olmadığını söyledi.

Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı ile şap, sığır ve koyun keçi brusellozu, şarbon, koyun keçi çiçek, koyun keçi vebası, mavidil, kuduz ve sığırların nodüler ekzantemi hastalıklarına karşı koruma amaçlı aşılama çalışmalarının yoğun şekilde gerçekleştirdiklerini aktaran Pakdemirli; Bakanlığının resmi internet sitesinde yer verilen konuşmasında şu değerlendirmede bulundu:

“Hayvan hastalıklarıyla mücadelenin yanında hayvancılığı izlemek için; hayvanların kimliklendirilmesi, hayvan hareketlerinin kontrolü, halk sağlığı ve hayvan refahının sağlanması, hastalıkların teşhis ve tedavi hizmetlerinin sağlanması ve sağlıklı hayvansal ürün elde edilmesine yönelik çalışmalar da sürdürülüyor. 2022’de Bakanlığımızca yapılan çalışmalar neticesinde brusella, şap ve koyun-keçi vebası hastalığının eradikasyon çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız.

Bakanlığın aşılama programında yer alan ve ücretli olan aşıların bedeliyle uygulama ücretlerinin hayvan sahipleri adına karşılanması için Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ile de protokol imzalanacak. Protokol kapsamında; şap ve koyun keçi çiçek aşılarının bedeli ile diğer tüm aşıların uygulama ücretleri ve aşılama çalışmaları için gerekli malzemeler, Büyükşehir Belediyesince karşılanacak ve yaklaşık 2,8 milyon lira maliyeti olacak.

Gaziantep’te 2022 yılı boyunca Bakanlığımız TÜRKVET Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan yaklaşık 194 bin büyükbaş ve 700 bin küçükbaş hayvanın tamamı ve yaklaşık 5 bin kedi köpek aşılama kapsamına alınacak. Protokol çerçevesinde Bakanlığımızca, büyükbaş hayvanlara brusella, nodüler eksantem, küçükbaş hayvanlara brusella ve koyun keçi vebası aşıları ücretsiz temin edilecek. Uygulamalar il, ilçe müdürlüklerimizde görevli yaklaşık 120 veteriner hekim ve veteriner sağlık personelimizce yapılacak. Ulaşımda kullanılacak araçlar il, ilçe müdürlüklerimizce sağlanacak. Aşılamadan doğacak anaflaktik şok sonucu ölüm ve atıkların tazminatı Bakanlığımızca ödenecek.”

Gaziantep Valisi Davut Gül; tarım ve hayvancılığa yerel katkı sağlanmasının çok önemli olduğunu ve protokollerin üretim artışına katkı sağlayacağını dile getirirken, işbirliği konusunda emeği geçenlere teşekkür etti.

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırlamış olduğu son rapora göre bulaşıcı hastalıklar, küresel ısınma, iklim değişikliği, su kıtlığı ve biyoçeşitlilikte azalmanın dünyayı bekleyen en büyük tehlikelerden olduğuna dikkat çekti.