Gerçekleştirilen 1. Su Şurası’na ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer verilen açıklamada; sulama sistemlerinin modernizasyonuna ağırlık verilerek, suya göre tarım yapılacağı vurgulandı. İklim değişikliği ve kuraklık koşullarının dikkate alınarak su tasarrufu sağlayan modern sulama sistem ve yöntemlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalara hız verdiklerini belirten Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; “Yeraltı su kullanımını azaltmaya ve daha az su tüketen bitkilerin üretimini artırmaya yönelik destekleme modelleri oluşturuluyor” dedi.

Alınan kararlar doğrultusunda; yeraltı sularının yetersiz seviyede bulunduğu ve su kısıtının olduğu belirlenen havzalarda, su tüketimi yüksek olan mısır gibi ürünler yerine, su tüketimi az olan bitkiler yaygınlaştırılacak. Destekleme ödemeleri de ekilmesi teşvik edilen ürünlerde yapılacak.

Sulamada borulu sistemler ve bu sistemlerle tasarlanan proje alanlarında yağmurlama ve damla sulama yöntemlerinin uygulanmasıyla önemli tasarruf sağlanacak. Atmosfer-toprak-bitki ilişkilerini devamlı izleyerek çiftçiye sulama konusunda bildirimde bulunan akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için başlatılan çalışmalar sürdürülecek.

Yeraltı suları ve obruklar

Tarım sektöründe faaliyet gösteren ilgililer, şurada yapılan çalışmalarda alınan kararların bir an önce uygulanması gerektiğini değerlendirirken, yeraltı su kullanımının azaltılmasıyla özellikle Konya’da obruk oluşumunun da önüne geçilmesini ümit ettiklerini belirttiler.