Bölge üreticisinin ana geçim kaynağı olan kiraz üretiminin, son yıllarda iklim değişikliklerinden olumsuz etkilenmesi nedeniyle üreticiler alternatif ürünlere yönelmeye başladı. Gölçayır’da çiftçilik yapan Zekeriya Gök de daha önce yaklaşık 2 dekarlık alanda gerçekleştirmeye başladığı Obüs çeşidi karpuz ekimini, bu yıl 5 dekarlık alana yayarak gelir elde etmeye başladı.

Çiftçi Zekeriya Gök, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Küresel iklim krizinin kapımızı çalması ve özellikle meyve alanında istediğimiz geliri elde etmekte yaşadığımız sıkıntılar, her üretici gibi beni de farklı arayışlara itti. Hali hazırda gerek mahallemizde ve gerekse Akşehir’in büyük bir kısmında kiraz, vişne, erik, elma yetiştiriciliğinin yanı sıra hububat üretimi yapılıyor ve yeni yeni seralar kurulmakta. Ben de Gölçayır’da atalarımız daha öncesi neler dikip ekmiş diyerek araştırmalar yaptım. Osmanlı döneminde mahallemizde bostanlar olduğunu, kavun ve karpuz ekildiğini ve devletin bunlardan vergi aldığı öğrendim.

Yaz aylarında çok severek tüketilen karpuzu üretmeye bu şekilde karar verdim. Bu yönde ilk olarak geçtiğimiz yıllarda bir arkadaşımın da tavsiyesi ile Obüs türü karpuz ekimini gerçekleştirdim. Hasat sonrası da karpuzun çok sulu ve lezzetli olduğunu gördüm. Görüşme yaptığımız çeşitli ziraat mühendisleri bunun, kirazda olduğu gibi bölgedeki mikro klima etkisinden kaynaklandığını söylediler.  

Karpuz yetiştiriciliği anlamında yine tüm iç ve dış pazarlarda olduğu gibi organik uygulamalarla üretimimizi bu yıl 5 dekarlık alana yaydık.  Gelecek yıllarda ise pazar ağımı genişletip daha fazla üretim gerçekleştireceğim.”