Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre; Avrupa Komisyonu tarafından 430 milyon avro fon tahsis edilen IPARD III Programında, ulusal katkının da eklenmesiyle faydalanıcılara proje karşılığı dağıtılacak hibe tutarı yaklaşık 555 milyon Avro olacak. Toplamda ekonomiye kazandırılacak yatırım tutarının 1 milyar Avroyu geçmesi bekleniyor. Program ülkemizde 42 ilde uygulanacak.

IPARD III Programı kapsamında; süt, kırmızı et, kanatlı et yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğuna, et işleme, kesimhane, kombinalar, meyve-sebze depolama gibi alt sektörlere, kırsal bölgelerin kalkınmasına yönelik projelere ve yol, köprü, atık yönetimi, su yönetimi, bilgi-iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji yatırımları konularında da yerel yönetimlere destek verilecek.

Bitkisel üretim, arıcılık, katma değerli ürünler, el sanatları, kırsal turizm, makine parkları ve yenilenebilir enerji tesisleri, “Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme” başlığı altında ve yalnızca kırsal alanlarda olmak koşuluyla desteklenecek.

Kırsal alanda faaliyet gösteren tarımsal işletmeler ve çiftçilere yönelik danışmanlık hizmetleri ve tasarlanması da program kapsamında finanse edilecek.