Danıştay Kararını emsal göstererek açılan davalar nedeniyle oluşan vekalet ve avukatlık ücretlerinin devlete, iade tutarının çok daha üzerinde bir mali yük getirdiğini belirten Avukat Salih Akça; bir yandan çiftçileri bilgilendirirken diğer taraftan da Meclis nezdinde girişimlerde bulunduklarını aktardı.

Akşehir ile Yunak ve Çeltik gibi çevre ilçelerde de çok sayıda çiftçi ve üreticiyi ilgilendiren konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Avukat Salih Akça; şu değerlendirmede bulundu:

“Çiftçilere yapılan mazot ve gübre desteği ödemesinin doğrudan gelir desteği mahiyetinde olduğu ve gelir (stopaj) vergisi kesintisinin hukuka uygunluğu bulunmadığı gerekçesiyle alınan karar sonrasında, tarımsal desteklerden vergi kesilmemesi hususu, yakın bir tarihte yasayla düzenlenecek. İadelerin, dava açılmasına gerek kalmaksızın yapılmasını sağlayacak şekilde bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu, milletvekillerimiz aracılığıyla aktardık. Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Mustafa Kalaycı ve yine Milliyetçi Hareket Partisi Konya Milletvekili, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu Üyesi Esin Kara’yı konu hakkında bilgilendirdik.

Bazen 500 lira civarında olan bir iade tutarı için, 2 bin 80 lira vekalet ücreti ve avukatlık masrafları ile davanın devlete maliyeti, iade tutarının kat be kat üzerine çıkıyor. Toplama baktığınız zaman, devletin kasasından milyonlarca liranın çıkması demek. Bu konudaki hassasiyetimize milletvekillerimizden de olumlu yanıt geldi.

İçerisinde bulunduğumuz süreçte, büyükşehirlerde faaliyet gösteren bazı hukuk firmaları tarafından birçok çiftçimize ulaşıldığı ve dava açmaya yönlendirildikleri iddia ediliyor. Devlete çok ciddi bir mali yük binmesinin önüne geçmek amacıyla çiftçilerimizi bilgilendirmek, sorunun yakın bir tarihte yasa yoluyla çözüleceğini aktarmak istiyoruz. İade davaları açmak için acele etmesinler. Yapılacak düzenlemenin belirttiğimiz hususu da kapsaması durumunda sorun en basit şekliyle çözülmüş, devletin kasasından da milyonlarca lira tutarında vekalet ve avukatlık ücreti çıkmamış olacaktır.”