Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, “Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” ile “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yapılan düzenlemeyle, küpe takılarak kayıt altına alınma süresi; sığır cinsi hayvanlarda 3 aydan 6 aya, koyun ve keçi türü hayvanlarda (mera ve göçerler 9 aydan) 6 aydan 1 yaşına çıkartıldı. Tanımlama sürelerine bakılmaksızın her yaştan hayvanın küpelenmesi amacıyla İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu’na yetki verildi. Hayvan sahipleri tarafından işletmeye, hayvan giriş ve çıkışı veya alım ve satımlarda, 7 gün olan bildirim süresi 30 güne çıkarıldı.

Öte yandan Bakanlığın, “Göçer Hayvanların Tanımlanması ve Nakilleri Hakkında Yönetmeliğinin” de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle; göçer hayvan sevk güzergahı artık İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu tarafından belirlenecek. Göçer hayvan sevklerinde belirlenen güzergah üzerinde gidiş ve dönüş için tek veteriner sağlık raporu yeterli olacak. Bakanlık, insan ve hayvan sağlığının korunması amacıyla gerekli hallerde göçer hayvan sevklerine kısmi veya tam kısıtlama getirebilecek.

Bakanlığın, “Yurt İçinde Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürünlerin Nakilleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” doğrultusunda da daha önce, işletmeye belgesiz getirildiği tespit edilen hayvanlar için hayvan başına idari para cezası uygulamasında değişiklik yapıldı. Buna göre; nakil esnasında belgesi olmadığı tespit edilen hayvanlar için hayvan başına, nakil sonrasında işletmeye belgesiz getirildiği tespit edilen hayvanlar için hayvan sayısına bakılmaksızın işletme başına ceza uygulanarak işletmelere kaydedilmesi sağlanacak.