Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı; gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler açısından stratejik bir önem taşıyan tarım ve hayvancılık sektörlerinde gıda güvenliğinde sürdürülebilirliğin sağlanıp desteklenmesi amacıyla ‘Buzağı Kayıplarının Önlenmesinde Buzağı Sağlığı ve Yetiştiriciliği’ adında önemli bir kaynak kitap hazırladı.  

Aralarında Konya’nın da bulunduğu 8 ilden oluşan KOP Bölgesinin, sahip olduğu geniş tarım alanları, coğrafi yapısı, büyükbaş hayvan varlığı ve hayvansal üretime yönelik sanayi altyapısı ile öne çıkan bir bölge olduğunu vurgulayan KOP İdaresi Başkan vekili Halil İbrahim Tongur; toprak ve su kaynaklarının korunması ile uygun tarımsal ve hayvansal üretim modellerinin hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.   

Tongur, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Hali hazırda kullanılan araçlar ve yöntemler ne olursa olsun ülkemizde yürütülen hayvancılık politikalarında temel amacının verimliliği arttırmak, piyasa istikrarını sağlamak, girdi maliyetlerini düşürmek, sektörde çalışanların gelir seviyesini yükseltmek, tüketici fiyatlarını makul seviyelerde tutmak, arz sürekliliğini sağlamak ve dünyanın bu alandaki önemli ülkeleriyle rekabet edebilir hale getirmek olmalıdır. Hayvancılık sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması, iç piyasaya yönelik ihtiyaçların karşılanması ve ithalata dayalı ekonomik kayıpların önlenmesi için buzağı ölümlerinin mutlaka gelişmiş ülkeler düzeyine çekilmesi gerekmektedir.

Buzağı, sığırcılık işletmelerinin önemli bir gelir kaynağı ve aynı zamanda işletmelerin geleceği, ülkemizin de ithalata karşı stratejik bir ürünüdür. Türkiye’nin son yıllarda hızla artan nüfusuna paralel olarak hayvansal protein ihtiyacı da sürekli artmaktadır. İthalat, canlı hayvan ve hayvansal ürün talebinin karşılanmasında kısa vadede çözüm gibi görülse de sürdürülebilir bir hayvancılık için diğer önemli seçenek, buzağı kayıplarının önlenmesidir.

Bu kayıpları en aza indirebilmek amacıyla eğitimler düzenlemekte; konu ile ilgili seminer, konferans, çalıştay organizasyonları yapmakta ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile diyaloglar, Başkanlığımız tarafından sürdürülmektedir. KOP Bölgesi Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP) kapsamında; altyapı yatırımlarından gerekli verimin alınabilmesi, modern teknolojilerle çiftçilerimizin buluşturulabilmesi, tarımsal eğitim ve yayım hizmetlerinin etkinliğinin ve çiftçi örgütleri önceliğinde kapasitelerin artırılması, yeni nesillere çiftçilik mesleğinin benimsetilmesi amacıyla da eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.

Bir buzağı kaybının bile önlenmesi önemli

Başta akademisyenlerimiz olmak üzere konunun uzmanlarının da yer aldığı geniş bir katılımla hazırlanan bu kitap, sektördeki önemli bir açığı gidermek ve bu konunun önemi hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu kitaptan yararlanarak bir buzağının bile kaybının önlenmesi bizim için en büyük ödül olacaktır. Kitabın hazırlanmasında emeği geçen, zaman harcayan, bilgilerini ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkür ediyor, sorunun çözümüne yönelik olarak oldukça sadeleştirilmiş, görsel materyallerden yararlanılmış, pratik ve uygulanabilir bilgiler içeren bu yayınımızın, bölgemiz ve ülkemiz üreticilerine yararlı bir kaynak olmasını temenni ediyorum.”  

KOP İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve önemli bir kaynak olarak değerlendirilen ‘Buzağı Sağlığı ve Yetiştiriciliği’ kitabı ve el kitabına, http://www.kop.gov.tr/sayfalar/kitap-brosur/81 adresinden ulaşılabiliyor.