Bitkisel Gıdalar Araştırma Merkezi’nin açılış töreninde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, iklim değişikliğinin etkisiyle 2050 yılında tarımsal üretim veriminde yüzde 10 ile 25 oranında düşüş beklendiğini söyledi. Bakan Pakdemirli; yapılan araştırmaların, artan nüfusu doyurmak için gelecek 30 yılda bugüne oranla yüzde 60 daha fazla gıdaya ve bunu üretmek için de yüzde 15 daha fazla suya ihtiyaç duyulacağını gösterdiğini aktardı.

Bakanlığının resmi internet sitesinde yer verilen konuşmasında, bu zor tabloda eldeki en önemli silahın Ar-Ge yapmak, inovasyon ve teknoloji geliştirmek olduğunun altını çizen Pakdemirli; “Bugün Türkiye, bulunduğu coğrafyanın en büyük ve en güçlü tarımsal Ar-Ge altyapısına sahip ülkesi. Bitkisel Gıdalar Ar-Ge Merkezi sayesinde, dünyanın en büyük un ve makarna üreticisi ve ihracatçısı ülkesi pozisyonumuzu, daha kaliteli ve yeni ürünlerle güçlendireceğiz. Türkiye florasından insanlara yeni gıdalar üretilmesinin yanı sıra baklagiller, yağlı tohumlar, tıbbi aromatik bitkiler gibi birçok bitkiyi kullanarak bitkisel protein elde edilmesi, glütensiz ürünler, özel beslenme ürünleri, fonksiyonel gıdalar ve tıbbi amaçlı gıdalar çalışılacak” ifadelerine yer verdi.