Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde paylaşılan duyuruda; Hazine taşınmazları üzerinde gerçekleştirilecek tarımsal faaliyetlerin artırılması ve yerli üretimin desteklenmesi için üreticiye çağrıda bulunuldu. Özellikle kadın girişimciler ile 18-40 yaş arası genç çiftçilere seslenilen açıklamada; tıbbi ve aromatik bitkiler ile süs bitkilerinin yetiştirilmesi amacıyla bugüne kadar 68 şehirde toplam 34,3 milyon metrekare Hazine taşınmazının, dönümü ortalama 20 TL bedelle kiralandığı hatırlatıldı.

Verilen bilgiye göre; 2022 yılında 20 milyon metrekare Hazine arazisi, tıbbi ve aromatik bitki ile süs bitkilerinin yetiştirilmesi amaçlı kiraya verilmek üzere ilana çıkarılacak. Bu kapsamda, özellikle kadın girişimciler ile 18-40 yaş arası genç çiftçiler teşvik edilirken; ziraat mühendisleri, ziraat teknisyenleri, taşınmazın bulunduğu yerde ikamet edenler ya da kayıtlı olanlar, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı tıbbı aromatik ya da süs bitkisi yetiştiricileri, tarımsal amaçlı birlik kooperatifleri gibi üretici örgütleri kiralamada öncelik hakkına sahip olacaklar.

İlan edilen taşınmazlara ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı, belediye başkanlıkları, ticaret ve sanayi odaları ile ziraat odalarına da bildirimde bulunulduğu belirtilen çağrıda; uygulamalardan yararlanmak isteyen vatandaşların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri bünyesindeki Milli Emlak Daire Başkanlıkları/Müdürlükleri ve ilçelerde Milli Emlak Şefliklerine başvuruda bulunabilecekleri bilgisine yer verildi.