Paylaşıma konu olan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin hissedildiği günümüzde, “Doğal Döngü” ve “Sürdürülebilirlik” son zamanlarda birçok sektörün gündeminde olan terimlerdir. İnsanoğlunun yeryüzünde yürütmüş olduğu sürdürülebilir olmayan faaliyetler, doğal dengenin bozulmasının başlıca sebebi olmuştur.

Çalışma sahamız olan tarım sektöründe sürdürülebilirlik kavramı, doğal döngü açısından oldukça önem arz etmektedir. Doğal yaşamın bozulmadan devam edebilmesi ve gelecek nesillerin güvenliği açısından “Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri”, hem Bakanlığımız hem de Müdürlüğümüzün üzerinde hassasiyetle durduğu ve desteklediği konuların başında gelmektedir.

Bu doğrultuda; 2019 yılında, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Tarla Faresi ile Biyolojik Mücadele Projesi” uygulanmıştır. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak ve doğayı korumak amacıyla uygulanan projede; tarla faresinin doğal düşmanı olan yırtıcı kuşların (şahin, doğan vb.) tarım arazilerinde gözetleme yapabilmesi ve dolayısıyla tarla farelerine karşı avantaj elde edebilmesi amacıyla 4-6 metre yüksekliğinde 52 emprenye direk, Müdürlüğümüz tarafından temin edilmiş ve İlçe Müdürlüğümüze teslim edilmiştir.  

Direkler, 2019 yılının Eylül ayında Akşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelimizin yoğun gayreti ile Akşehir’e bağlı Ortaköy, Tipiköy, Yazla, Gözpınarı ve Altuntaş Mahallelerinde tarım arazilerinin kenarlarına vinç yardımı ile dikilmiştir. Direkler dikilmeden önce tepe kısımlarına yırtıcı kuşların rahatlıkla konabilmeleri için “T” ler monte edilmiş, direklerin üzerlerine de direk numarası ve tanıtıcı bilgi bulunduran levhalar eklenmiştir.

Yapmış olduğumuz gözlemlerde; direklerin yırtıcı kuşlar tarafından kullanıldığı ve direk dikilen bölgelerde fare popülasyonlarında azalmaların olduğu tespit edilmiştir. İlimizde tarımsal faaliyet olan alanlarda yaygınlaşmasını planladığımız projenin takibi, teknik personellerimizce düzenli olarak yapılmaktadır.

Burada üreticilerimize düşen görev; doğal dengenin korunabilmesi için tarla faresi ile mücadele konusunda zorunlu olmadıkça kimyasal mücadele yapılmaması ve tarla faresinin doğal düşmanları olan yırtıcı kuşlar, tilki ve yılanların korunup kollanmasıdır.”