Projenin Akşehir’de başlamasına ilişkin olarak düzenlenen açılış programına; Akşehir Belediye Başkan Vekili Mevlüt Yiğit, Akşehir Ziraat Odası Başkanı Aziz Bingül, Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Niyazi Emrah Çerez, Akşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Soner Kahraman ile teknik personel ve üreticiler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin; artan nüfus baskısı, gıda fiyatlarındaki artış ve küresel ısınma gibi değişken faktörler nedeniyle dünyada temel tarım ürünlerinin üretim-tüketim-ticaret dengelerinde hızlı bir değişim yaşanması sonucunda tarımsal ürünlerin ticaretinde rekabetçilik ve sürdürülebilirlik kavramlarının ön plana çıktığına dikkat çekti.

Geçen yüzyılda uygulanan tarım politikasının, tarımla uğraşanların gelir düzeylerini yükseltmek ve insanlığın gıda ihtiyacını karşılamak olduğunu ancak bu amaçla daha fazla gübre ve bitki koruma ürünü kullanılmasının, insanlarda yeni sağlık sorunları ve çevresel sorunlar yarattığını hatırlatan Ali Ergin, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Bu durum; sağlıklı ve güvenilir tarım ürünlerinin elde edilmesi ilkesinin tarım politikalarında yer almasına neden olmuştur. Tüketicilerin; çevreye dost, insan sağlığına duyarlı güvenli gıda talebi, ulusal ve uluslararası tarımsal ticareti etkilemektedir. Bu da ülkelerin satın alacakları ürünlere karşı güveni artıracak teknik tedbirlerin almasını zorunlu kılmaktadır. Bu hedeflere ulaşmanın yolu ise İyi Tarım Uygulamalarıdır.

İyi Tarımın Amaçları; çevreye duyarlı, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakları korumayı hedefleyen, izlenebilirlik ve gıda güvenliğini sağlayan, sosyal olarak yaşanabilir çevre, ekonomik açıdan karlı bir tarımsal üretim olarak üzerinden sürdürülebilir tarımı sağlamak ve tüketicilerin sağlıklı gıdaya ulaşma yollarını temin etmektir.

Bugün burada açılışını yaptığımız projemiz kapsamında; Akşehir’de 10 ve Meram’da 5 üreticimiz olmak üzere Domates, Biber, Patlıcan ve Hıyar ürünleri, İyi Tarım Uygulamaları kapsamında üretilecektir. Üreticilerimizin fiziki ekipmanlarının yanı sıra Toprak-Su ve Ürün Analizleri ile Kontrol Sertifikasyon İşlemlerini İl Müdürlüğümüz karşılayacaktır. Bu ilçelerimizde örnek teşkil edecek olan uygulama ile çevre köylerimizden başlayarak ilimiz genelinde örtü altı tarımında iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması sağlanacaktır.”

Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin ve Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Niyazi Emrah Çerez, Akşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Soner Kahraman eşliğinde; meyve bahçeleri, Akşehir Kirazı Demonstrasyon Parseli, topraksız alanda çok katlı çilek serası ve bir meyve üretim tesisinde incelemelerde bulundular ve Akşehir Kaymakamı İsmail Küreci’ye bir ziyaret gerçekleştirdiler.

Akşehir’de Bitki ve Hayvan Sağlığı

Akşehir’de faaliyet gösteren meyve üreticileri ve hayvan yetiştiricilerine yönelik olarak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen çalışmalarla karantina etmenlerine karşı mücadele sürdürüldü. Bu çerçevede; bitki sağlığı ekibince sahada karantina etmenleri belirtileri bulunan meyve ağaçlarından numuneler alınarak, gerekli analizlerin yapılması için Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi.

Diğer taraftan, Altuntaş Mahallesi’nde küçükbaş hayvanlara Koyun Keçi Vebası aşısı (PPR) ve Sığır Nodüler Ekzantemi aşısı (LSD) aşılamaları yapıldı.