Fide hastalık ve zararlıları ile bitki sağlığı, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelince kontrol edilerek sıcaklık farkından etkilenen fidelerin olup olmadığı konusunda üreticiler bilgilendirildi. Diğer taraftan, meyve bahçelerinin ağırlıklı olduğu bölgelerde de Bombus arısı kullanımının yaygınlaştırılması için örnek kovanlar bırakıldı.

Konuya ilişkin olarak, kurumun sosyal medya hesabında paylaşılan bilgiye göre, diğer arı türlerine kıyasla daha dayanıklı olan Bombus arıları; düşük hava sıcaklıklarında, hafif rüzgar ve yağmur altında çalışabilmeleri nedeni ile bal arılarına göre daha fazla polinasyon (tozlaşma) sağlıyorlar, böylece daha fazla ürün alınabiliyor.

Rüzgarlı havalarda da rahatlıkla uçabilen Bombus arıları, güneşin az olduğu günlerde sabah erken ve akşam geç saatlerde çalışmaya devam ediyorlar. Geniş vücut yüzeyine sahip olmalarının etkisiyle polen taşıma yetenekleri diğer arı ve böcek türlerine göre daha fazla olan bu arı türü, çiçek seçmeksizin gün içerisinde 5 bine yakın çiçek gezebiliyor.