İyi Tarım Uygulamaları; çevreye duyarlı, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, doğal kaynakları korumayı hedefleyen, kayıt sistemi ile tarımda izlenebilirlik ve gıda güvenliğini sağlayan oldukça yaygın ve kabul gören tarım biçimi olarak tanımlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı destekleme ödemesi ile İyi Tarım Uygulamalarının yaygınlaşmasını hedefliyor.

İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticilerden, 2020 üretim yılı için yapılacak olan destekleme ödemesine başvurmak isteyenlerin; başvuru dilekçesi ve gerekli evrakları, 29 Mart 2021 günü mesai saati bitimine kadar, ÇKS’ye kayıtlı oldukları İlçe Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekiyor. Örtüaltı üretiminde İTU yapan çiftçilerden, Örtüaltı Alanlarda İyi Tarım Uygulamalarına Ait Kayıt Sistemi Belgelerini de söz konusu evraklara eklemeleri isteniyor. 2016-2019 döneminde toplam 3 kez İTU desteğinden yararlanan üreticilerin, 2020 üretim yılı İTU desteğinden yararlanabilmeleri için, belge teslim bitiş tarihi itibariyle Bakanlıkça oluşturulan DİTAP’a da (Dijital Tarım Pazarı) kayıt yaptırmaları şartı aranıyor.

İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik kapsamında, 3 kategoride belirtilen ürünlerde dekar başına destekleme ödeme miktarları şöyle:

Kategori 1: Acur, Bakla, Balkabağı, Barbunya Fasulye, Bezelye, Biber, Brokoli, Çilek, Dereotu, Domates, Enginar, Fasulye, Havuç, Hıyar, Maydanoz, Ispanak, Kabak, Karnabahar, Kereviz, Kuşkonmaz, Lahana, Marul, Muz, Nane, Patlıcan, Pırasa, Roka, Tere, Turp.

Örtüaltı Üretim: Bireysel Sertifikasyon 150 TL, Grup Sertifikasyon 75 TL.

Açıkta Üretim: Bireysel Sertifikasyon 50 TL, Grup Sertifikasyon 25 TL.

Kategori 2: Adaçayı, Altıntop, Anason, Antepfıstığı, Armut, Avakado, Ayva, Badem, Biberiye, Böğürtlen, Ceviz, Çemen (buy) Çörekotu, Elma, Erik, Fesleğen (Reyhan), Fındık, Gül, Gojiberry (Kurtüzümü), Hünnap, İncir, Karabuğday, Karpuz, Kavun, Kayısı, Kekik, Kestane, Kimyon, Kinoa, Kiraz, Kişniş, Kivi, Kuşburnu, Lavanta, Limon, Mandalina, Melissa, Nar, Nektarin, Patates, Portakal, Rezene, Sarımsak, Soğan, Şeftali, Trabzon Hurması, Üzüm, Vişne, Yenidünya, Zeytin.

Bireysel Sertifikasyon 40 TL, Grup Sertifikasyon 20 TL.

Kategori 3: Çeltik

Bireysel/Grup Sertifikasyon: 10 TL.

Çiftçilerin, kategorilerin her biri için 2020 üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı olmaları, 1. Kategori Örtüaltı üretimi için ayrıca ÖKS’ye kayıtlı olmaları gerekiyor.