MUSTAFA KEMAL ÜLKENİN BAŞINDA

Kurmay Yüzbaşı olarak askerlik görevini yürüten Mustafa Kemal, Yedi Düvel’in (yedi kıta, dünyanın her yerinden) örümcek ağı gibi bütün vatanı sarmasına göz yummamıştır. Ülkeyi yönetenlerin bile tek umudu Mustafa Kemal olmuştur.

Mustafa Kemal, üzerindeki yükün ağırlığını biliyor ve adımlarını ona göre atıyordu. Sessiz ve derinden vatanı geziyor ve halkı direnişe davet ediyordu. Ki sadece askeri güçle bütün düşmanları def etmek mümkün değildi.

Halk Mustafa Kemal’e inanmış, O’nu “son umut” olarak görmüştür. Halkın beklediği o kişi ve o kıvılcım ateşlenmiştir artık. Halkın gücünü de arkasına alan Mustafa Kemal, Samsun’da ilk adımı atarak şöyle demiştir: “Ordularım, ilk hedefiniz Akdeniz’dir! Ya istiklal ya ölüm!” 

Ordusunu ve halkını arkasına alarak ilerleyen Mustafa Kemal, düşmanları tek tek bozguna uğratıyordu. Kafasında kurduğu planları bir bir hayata geçirirken, şüphesiz ki halkın güveni ve kararlı dik duruşu bu konuda en büyük destekçisi olmuştur.

Sonunda tüm düşmanlar ya vatandan defedilmiş, ya denize dökülmüş ya da kendileri terk etmek zorunda kalmıştır. Bu süreçte yönetim de çökmüştür. Halkın büyük desteği ve ısrarı üzerine Mustafa Kemal, canından çok sevdiği ülkesinin başına geçmiştir.