Tarihi kaynaklara göre, Sultan IV Murat ilk olarak Revan ve Tebriz Seferi’ne giderken 23 Nisan 1635 tarihinde Akşehir’e geldi.

Safevîlerin, Osmanlı hududunu geçip Osmanlı topraklarına saldırıp yağmalamaları üzerine 18 Mart 1635 tarihinde IV.Murad hazırlıklarını tamamlayarak sefere çıktı. Sefer boyunca görevinde ihmal gösterenleri, yolda ele geçirdiği zorbaları ve hakkında şikâyet vaki olanları idam ettirdi. İzmit ve Eskişehir üzerinden Akşehir’e geldi. IV. Sultân Murâd’ın Revan Ve Tebriz Seferi Rûznâmesi’nde Akşehir’e geliş şu şekilde yer almıştır:

“Zi’l-ka’de (5) Pazar: Bugün, İshaklu nâm mahalle nüzûl olundu. Ve bu menzile, dört buçuk saatte gelindi. Ve İzmir Kadîsi, kuttâ’i-tarîk olanlara mu’în olmağla, bu menzilde, boğulması içün emir gitmiştir. Ve Yalvaç Kaadîsinin dahi, Otak-ı Hümâyûn önünde başı kesildi. Ve gecesi dahi, bir şakî Yeniçeri, katlolundu.

Zi’l-ka’de 6 Pazarertesi: Bugün, Akşehir nâm menzile, beş sâ’atde nüzûl olundu. Hoca-Nâsıreddîn, bunda medfûndur.

Zi’l-ka’de 7 Salı: Bugün, Arkın nâm mahalle nüzûl olundu. Ve bu menzile, beş sâ’atde gelindi. Ve Karaman Beğlerbeğisi Burnaz-’Alî Paşa, bu gece Ordu’ya gelüp, dersâ’at ahzolunup ve zâlim olmağla, amân verilmeyüp, beyne’l-işâ’ (akşamla yatsı arası) Otak-ı Hümâyûn önünde, meş’aleler yakılup başı kesildi. Ve Karaman Eyâleti ol gece Bolu Beği olan Kör Hazînedâr İbrahîm Beğ’e verildi. Ve Bolu Sancağı, Abaza Mehmet Paşa’nın âdemlerinden, Serhoş-Mehmed Ağa’ya ihsân oldu”

Bu belgeye göre 22 Nisan 1635’de Pazar günü Padişah IV. Murat önderliğindeki Osmanlı Ordusu Sultandağı kazasına geldi. Burada konaklayan ordu, sahte şeyh olduğu ve yol kesenlere izin verdiği için İzmir kadısının boğulması için ferman gönderdi. Yine padişahın otağı önünde gece saatlerinde suçlu bulunan Yalvaç kadısının başı kesildi. Ayrıca eşkıyalık yapan bir yeniçeri öldürüldü.

23 Nisan Pazartesi günü Osmanlı ordusu Sabah erken saatlerde yürüyüşe geçtiler ve beş saatte ordu Akşehir’e geldi. Hava durumu bozmaya başlamıştı. Bulutlar çoğalmış, meşhur Akşehir yeli esmeye başlamıştı. Padişah IV. Murat ve beraberindekiler Nasreddin Hoca Türbesini ziyaret ettiler. Onun ruhu için dualar edildi. Ordudaki askerler türbe ziyaretlerinden sonra dinlenmeye çekildiler ve İmaret Camisi çevresine çadırlar kurulup gece Akşehir’de istirahat edildi.

24 Nisan Salı günü Sabahleyin erkenden Osmanlı ordusu Akşehir’den Ilgın’a doğru yürüyüşe geçti. Beş saatte Arkıthanı’na geldiler. Orada ordu dinlenmeye çekildi. Karaman Beylerbeyi Burnaz Alî Paşa zalim olduğu için gece idam edildi.

Osmanlı padişahı IV. Murat, ilk gelişinde sefere giderken acele etmesi ve yağmurlu havaların baş göstermesi nedeniyle Akşehir’de bir gün bir gece kalmış. Nasreddin Hoca Türbesi’ni ziyaret ettikten sonra Akşehir’den ayrılmıştır.

 Akşehir’den ayrıldıktan sonra Osmanlı ordusu başında Sultan IV. Murat ile Revan'a doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 3 aylık uzun yürüyüş sonucunda IV. Murad, Revan önlerine ulaştı. Kale kuşatmaya alındı, 8 günlük kuşatma ile Revan ve civarı ele geçirilmiş oldu.  Daha sonra Tebriz yıkıma uğratıldı. Ancak bu arada IV. Murat‘ın hastalanması ve yürüyüşü tahtırevan üstünde yapmaya başladı. 1 Ekimde Van’a, buradan da Diyarbakır’a gelindi. IV. Murat 13 süreyle dinlendikten sonra İzmit’e yürüyüşe geçildi. IV. Murat devlet ileri gelenleri İzmit’te vardıktan sonra bir kadırgayla İstanbul’a geçildi. Farklı bir yol izlenildiği için dönüşte Akşehir’e uğranılmamıştır.