Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı programı olduğu belirtilen Sportif Yetenek Taraması hakkında bilgi veren Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu; taramalara ortaokul 5. sınıf öğrencileriyle başlandığını, ilkokul 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin taramalarına da Şubat ayında başlanacağını duyurdu.

İlk grup öğrencilerin yer aldığı, 2017-2018 döneminde eğitimlerini tamamlayan 12 bin 677 öğrencinin Yetenek Spor Karnelerinin e-Devlet üzerinden açıklandığını kaydeden Bakan Kasapoğlu, Bakanlığının resmi internet sitesinden paylaşılan açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

“2018-2019 grubu 802 bin 946 öğrenci genel tarama test ve ölçümlere katıldı. Spora yatkın bulunan 102 bin öğrenci eğitimlere davet edildi. Pandemi döneminde eğitimlerine uzaktan eğitim ile devam eden 37 bin 890 öğrencimiz yüz yüze eğitimlere çağrıldı. 2019-2020 grubunun genel tarama test ve ölçümleri yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrenci ile Mart 2020’de başlamış ancak pandemi nedeniyle tamamlanamamıştı.

Bu grubun taramalarını Haziran Ayı’na kadar tamamlamayı planlıyoruz. 2020-2021 ve 2021-2022 gruplarındaki toplam 2 milyon 600 bin öğrencinin genel tarama test ve ölçümleri Şubat-Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Özetle bu yıl yaklaşık 3 milyon 900 bin öğrencimiz ile Sportif Yetenek Taraması kapsamında buluşmayı hedefliyoruz.

Öğrencilerimiz temel motorik ve antropometrik özelliklerine göre taranıyor. Bakanlığımız tarafından uygulanan Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı kapsamında, 2017-2018 dönemi genel taramalarında spora yatkın bulunarak, Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programı’nı tamamlayan 12 bin 677 öğrencimizin Spor Karnelerini e-devlet üzerinden açıkladık. Öğrenciler ve veliler; e-Devlet Spor Bilgi Sistemi, Yetenek Tarama modülü üzerinden branşa yönlendirme Yetenek Spor Karnelerine erişim sağladılar.

Öğrencilerimiz, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sportif Yetenek Taraması İl Yürütme Birimine başvurarak kendileri için en uygun branş veya branşlarını belirleyerek sportif çalışmalarına başladılar. Sağlık Bakanlığımızla da protokol imzalayarak bu öğrencilerimizin postür analizlerini, görme, işitme, düztabanlık gibi genel sağlık taramalarını, somatotip ölçümlerinin yapacağız. Ayrıca özel okullarla yaptığımız anlaşmaları ortaokul ve ilkokul kapsamında genişleterek özellikle yetenek taramasında devam eden öğrencilerimizin faydalanmasını sağlamak istiyoruz.”

Sporu tabana yaymanın tek bir kurumun yapabileceği bir şey olmadığını ve işbirliği gerektirdiğini belirten Kasapoğlu; “Okul öncesinden itibaren yetenekleri keşfetme adına hepimize görev düşüyor. Öğrencilerimizin, spor kültürüne küçük yaşlarda sahip olmalarını amaçlayan Yetenek Taraması Programıyla yarınların şampiyonlarını en güçlü şekilde yetiştireceğiz” dedi.