Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen ve Türkiye’nin mücadele ettiği 18. kış olimpiyat oyunları olan 2022 Kış Olimpiyatları’nda ülkemizi Fatih Arda İpçioğlu, Özlem Çarıkcıoğlu, Ayşenur Duman, Berkin Usta, Özlem Ceren Dursun, Yusuf Emre Fırat ve Furkan Akar temsil ederken, Türk bayrağını Ayşenur Duman ve Furkan Akar taşıdılar.

İlk kez 1936 yılında Garmisch-Partenkirchen’deki (Almanya) organizasyona katılarak kış oyunları serüvenine başlayan Türk sporcular, Pekin’deki organizasyonla üst üste 11. kış olimpiyatlarında da yer almış oluyorlar. 1984'te Saraybosna’da yapılan olimpiyatlardan itibaren bütün oyunlarda yer alan Türk sporcular, kış olimpiyatlarında bugüne kadar madalya kazanamadı. 2002 Salt Lake City’de mücadele eden Kelime Çetinkaya, oyunlarda yer alan ilk kadın sporcu olarak adını tarihe yazdırdı. Kelime Çetinkaya ve Sabahattin Oğlago, dörder kez ile kış olimpiyatlarına en fazla katılan Türk sporcu konumunda bulunuyorlar.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre; bugüne kadar katıldığı 17 kış olimpiyatında 98 sporcuyla temsil edilen Türkiye, Pekin 2022’ye 7 milli sporcu ile katılıyor. Bu sporcularımızdan Fatih Arda İpçioğlu, Özlem Çarıkcıoğlu ve Ayşenur Duman, 2018 yılında Güney Kore'nin PyeongChang kentinde düzenlenen organizasyonun ardından ikinci kez kış olimpiyatlarında boy gösterirken Berkin Usta, Özlem Ceren Dursun, Yusuf Emre Fırat ve Furkan Akar ise ilk kez kış olimpiyatlarına katılıyorlar. Furkan Akar, kısa kulvar sürat pateninde (short track) ilk olimpiyat heyecanını ülkemize yaşatan sporcu olacak.  

“Uçan Türk” Fatih Arda İpçioğlu

Kayakla atlamada mücadele eden milli sporcu Fatih Arda İpçioğlu, olimpiyatlar öncesi katıldığı 13 Dünya Kupası organizasyonunda 9 kez finale çıkma başarısı gösterdi. “Uçan Türk” lakabıyla tanınan Fatih Arda, Dört Tepe Turnuvası’nda da finale adını yazdıran ilk Türk sporcu olarak Pekin’e oldukça formda gitti.