Yerel Basının güçlü sesi Pervasız Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi Fazıl Uz ve spor camiasının yakından tanıdığı BJK Divan Kurulu Üyesi Ahmet Özkaya ile yakın dostu ve Antalya’da tatilini geçiren Kayserispor’un başarılı teknik direktörü Robert Prosinecki ile kaldığı otel tüm ısrarlarımıza rağmen Pandemi nedeniyle bizi içeri almayınca doğrusu kendimizden şüphe etmedik değil hani!  

Ülkemizin sayılı turizm tesislerimizden biri olan ‘SU SESİ HOTEL’ in yetkililerinin talebimize olumlu cevap vermeleri sonucu siz okurlarımız için bu röportajı gerçekleştirebildik. Bu arada otel yönetiminin aldığı sağlık önlemlerini de çok başarılı bulduğumuzu belirtmek isteriz.  

Kayserispor’un başarılı teknik direktörü Robert Prosinecki, kendisine yönelttiğimiz sorulara içtenlikle cevap verirken, Süper Lig, Küme Düşmenin Kaldırılması, VAR ve birçok konudaki düşüncelerini ve kulüp başkanı Berna Gözbaşı ve geleceği hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirdi: 

Kayserispor, Ankaragücü ve Yeni Malatyaspor, 2019-2020 Superlig Futbol Sezonunda küme düşmelerine rağmen, Türkiye Futbol Federasyonu kararı ile kümede kaldı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu konuda söyleyecek birşey yok çünkü TFF’nin aldığı karara tüm paydaşların saygı duyması gerekir. Öte yandan bu karar küme düşen diğer iki takım gibi çalıştırdığım Kayserispor’un da yararına oldu. Çünkü Korona virüs nedeniyle tüm takımlar istenilen seviyede düzenli antrenman yapamadılar. Saha içinde bazı oyuncular -tüm takımlar için söylüyorum- haklı olarak kora kor mücadeleye giremediler. Ara transferde yetersiz bütçemiz nedeniyle istediğimiz futbolcuları kadromuza katamadık, kadro zenginliği ve takım içi rekabeti oluşturamadık. Super Lige yükselen; Hatayspor, BB Erzurumspor ve Karagümrükspor’a da yeni sezonda başarılar diliyorum. Yakın dostum Ahmet Özkaya’nın girişimleri sonucu 15 Ekim 2012’de Kayserispor’a Teknik direktör olmuştum ama bir Beşiktaş maçı sonrasında da yönetimle anlaşarak yolumuzu ayırmıştık. Arkanızda iyi dostluklar bırakarak ayrılmak güzel birşey olmalı ki, tekrar eski dostlar olarak bir araya gelmesini de bildik.”

Türkiye’ye geldiğinizde  anlaştığınız Kayserispor’un 10 puanı vardı ama lig sona erdiğinde 32 puana ulaştınız. Bu başarıyı bekliyor muydunuz, sizce hedefinize ulaştınız mı?

Biz Alanyaspor ve diğer spor kulüplerinin yaptığı transferleri Kayserispor olarak yapamadık. Sonuçta diğer kulüplerin üstünlükleri kaçınılmaz oldu ama 22 puan toplamak ta lig sonuncusu bir takım için bence başarı sayılır. İlk yarı sonunda 10 puanla lig sonuncusuyduk ama Sayın Berna Gözbaşı’nın kulüp başkanlığına ve benim de teknik direktörlüğe gelmemle birlikte maddi sorunları kökten olmasa bile az da olsa aşmayı başardı ve dolayısıyla iyi bir çıkış yakaladık ama küme düşme potasında hep vardık. Çünkü yedek kulübemizde üst düzeyde hamle oyuncularımız maalesef yoktu ama yürekten mücadele eden bir oyuncu grubumuz vardı. Hepsiyle gurur duyuyorum. Bazen şans sizinle olmuyor.”

Türkiye Süper Ligi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Türkiye’de çok iyi yabancı ve yerli oyuncular var. Trabzonsporlu Sörloth, Sosa, Alanyasporlu Papis Cisse ve bizdeki Mensah gibi futbolcular sezonu çok iyi geçirdiler. Zaten iki takımın santraforu da gol krallığında ilk iki sırayı aldı. Yerli oyunca kalitesi de iyi durumda. Bizim takımımızdaki Emre de ileride yıldız futbolcu olabilecek bir potansiyele sahip.  Ama Türkiye’nin en iyi oyuncuları halen yurtdışındaki takımlarda forma giyiyorlar. Altyapılara gereken önem verilmiyor. Örneğin, Hakan Çalhanoğlu, Çağlar Söyüncü, Kaan Ayhan, Cengiz Ünder, Cenk Tosun, Merih Demiral, Yusuf Yazıcı ve diğerleri oldukça kaliteli futbolcular.  Bana göre Türkiye’nin en iyi teknik direktörü olarak Şenol Güneş’i söyleyebilirim. Bu benim kişisel görüşüm.”

“TFF Süper Ligi’nde maçları yöneten hakemler hakkında diğer meslektaşlarınızın aksine maç sonlarında yorum yapmadınız, bir nedeni var mı?

VAR uygulaması devreye girdiği için ofsayt ve goller için yorum yapacak birşey yok. Ama VAR’ın hakkaniyetli uygulandığını da söyleyemeyiz. Gerek spor kamuoyu ve gerekse de spor yazarlarının görüşleri de bu yönde. Ligteki son maçımızda nasıl bir haksızlığa uğradığımızı tüm Türkiye gördü. Sayın kulüp başkanımız da hakkımızı Kulüpler Birliği toplantısı da dahil olmak üzere sonuna kadar savundu. Ama o da TFF Disiplin Kuruluna sevk edildi ve 60 gün hak mahrumiyeti aldı. Kayseri Halkı, başkan Berna Gözbaşı ile ne kadar gurur duysalar azdır. Kenidisini bu cesaretinden dolayı ayrıca kutluyorum. Eşine ender rastlanır bir davranış sergiledi, medeni cesaret gösterdi. Kaldı ki süper ligin tek kadın başkanı olması da tüm Kayseri ve Türkiye için ayrı bir gurur kaynağı.”

Kayserispor’dan kontratınızı uzatmak için bir teklif aldınız mı?

Şu anda tatildeyim ve dinleniyorum. Yorucu bir sezon geçirdik tüm paydaşlarımızla. Sayın Başkan ile Kurban Bayramı sonrası görüşürüz diye düşünüyorum. Ama şurası bir gerçek ki, Kayserispor’un çok sayıda transfere ihtiyacı var ve umarım maddi sorunları aşarlar. Kayseri Halkı güzel insanlardan oluşuyor ve taraftarı takımına canı gönülden destek veriyor. Ama güzel futbol ve başarı için yeni transferler Kayserispor için mutlak kaçınılmaz bir gerçek. Benim gelmemle yukarı doğru hızlı bir ivme kazandık ama kadro ve kulübe yetersizliğinin sıkıntısını da sürekli yaşadık. Elimizdeki kadronun mücadelesini de takdire şayan buluyorum elbetteki taraftarımız öncesinde tribünlerde, pandemic süresince de gerek sosyal medyada gerekse stadium dışında sürekli desteklediler bizi. Kayseri Taraftarı benim ağzımdan olumsuz birşey duymadıkça gerek sosyal medya, gerekse de basında çıkan haberlere itibar etmesinler!”

Türkiye’de bulunmaktan ve çalışmaktan mutlu musunuz?

Elbette çok mutluyum. İnsanları çok sevecen. Önceliğim Kayserispor çünkü başkanımız benim için çok iyi bir dost ve arkadaş. Eğer Kayserispor benimle devam etmeye karar verirse bir kontrat imzalamamız ve gelecek sezonun kadro ihtiyaçlarını masaya yatırmamız gerekiyor. Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa ve ortak bir noktada buluşursak elbette ki Kayserispor ile kontrat imzalarım. Aksi bir durumda yeni tekliflere açık olup, gelişmelere göre hareket edeceğim. Umarım ki, yeni sezona kadar COVID-19 salgınından kurtulur ve maçları seyircili oynamaya başlarız. Çünkü her kulübün taraftarı kendi takımlarına ayrı bir güç ve heyecan katıyor. Seyircisiz futbolun enerjisi hiç olmuyor.”

TFF’nin kararına göre Süper Lig, 2020-2021 Futbol sezonu 21 takımla oynanacak ve 4 takım küme düşecek, ne düşünüyorsunuz?

Türkiye’nin genel yapısı 21 takımı kaldıracak kapasiteye sahip. Hem seyirciler açısından hem de yayıncı kuruluş açısından avantajlı bir durum ortaya çıkabilir. Önemli olan Fikstür’ün dikkatli düzenlenmesi ve yurt dışında olduğu gibi hafta içinde de karşılaşmaların oynanması düşünülürse futbola yeni bir bakış açısı da beraberinde gelebilir. 4 takımın küme düşürülecek olmasıyla bir sonraki sezonda lig 20 takımla oynanacak. Takımların harcama limitleri TFF tarafından açıklandığında herşey daha net ortaya çıkacaktır. Tüm Türk Halkının Kurban Bayramını candan kutluyorum.”

Röportaj: Fazıl UZ - ANTALYA