Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, spor tesislerinde uygulanacak tedbirleri açıkladı.





Normalleşme sürecinin başlamasıyla beraber Gençlik ve Spor Bakanlığı da, 1 Haziran’da kapılarını açan Gençlik Merkezleri ve Gençlik Kampları ile Bakanlığa bağlı spor tesislerinde uygulanacak önlemleri belirledi. “Normalleşme sürecinde de enerji ve motivasyonumuzu kaybetmeden çalışmaya devam edeceğiz” diyen Bakan Kasapoğlu, yeni normalleşme süreciyle ilgili değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:





“Salgınla mücadele sürecinde, devlet ve millet işbirliği ile yeni tip korona virüsün olumsuz etkilerini en aza indirgemek için yoğun bir çalışma ortaya koyduk. Bu başarılı çalışma sonrasında normalleşme süreci ile beraber; sporcuların antrenmanlarına devam edebilmeleri için Bakanlığa bağlı spor tesislerini, gençler için de gençlik merkezi ve gençlik kamplarını 1 Haziran’da yeniden hizmete açtık. Camia olarak enerji ve motivasyonumuzu kaybetmeden yeni normalleşme sürecinde de çalışmaya devam edeceğiz.





Bakanlığımıza bağlı spor tesislerinde 18 yaş altı milli sporcular ve Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezler (TOHM) sporcuları için bir istisna olacak. Söz konusu 18 yaş altı sporcular, özel izinle düzenli antrenmanlara başlayacaklar. Bu sporcuların sorun yaşamamaları için İçişleri Bakanlığı bu konuda valiliklere bir talimat gönderdi. 18 yaşın altındaki lisanslı faal sporcular ise sokağa çıkmalarına izin verilen Çarşamba ve Cuma günleri 14:00-20:00 saatleri arasında tesislerde antrenman yapabilecekler.”





Toplam 45 branşta antrenman yapılabilecek olan spor tesislerinde alınacak önlemler:





*Tesisler ve antrenman alanlarının her akşam düzenli olarak temizliğinin ve dezenfeksiyonunun yapılması; kapı kolları, banyo muslukları, tuvaletler gibi sık kullanılan alanların klozet kapakları kapatılarak günde birkaç kez dezenfekte edilmesinin sağlanması,





*Antrenman alanları ve soyunma odalarında kişi başına 6 metre kare alan düşecek şekilde planlamanın yapılması, antrenör, sporcu ve tesis çalışanları arasındaki fiziksel mesafenin korunması (en az 2 metre),





*Tesislere giriş bölümünde elektronik ateş ölçme cihazlarının bulunması, giriş ve çıkış yönlerinin birbiriyle çakışmayacak şekilde farklı yönlerde düzenlenmesi, tesislerde birden fazla yerde el yıkama yeri, alkol bazlı el jeli ve kolonyanın bulunması, antrenörlerin ve tesis çalışanlarının maske takması, sporcularında antrenman anı hariç maskelerini takması,





*Spor salonu ve antrenman alanlarının klima ve havalandırma sistemleri yüzde yüz temiz hava sağlanıyorsa kullanılması, aksi takdirde kullanılmaması, antrenman öncesi ve sonrası kapı ve pencerelerden faydalanarak doğal havalandırma yapılması,





*Semptomları gösteren herhangi bir kişinin, hastaneye taşınmadan önce bekletileceği bir izolasyon odası/alanının belirlenmesi,





*Yüzme havuzlarında mevcut kulvar başına en fazla üç sporcu olması.





Gençlik Merkezlerinde alınacak önlemler:





*Bireysel kullanım için Gençlik Merkezini kullanacak tüm gençler maske takmak zorundadır. Gençlik Merkezi girişinde temassız ateş ölçer ile ateş ölçümü gerçekleştirilecektir.





*Bütün çalışma odaları, atölyeler, kitap kafe, kütüphane vb. gibi bölümlerdeki masa ve sandalyelerin fiziksel mesafe kuralına göre yerleşimleri yapılacaktır.





*Ortak alan etkinliklerinde kullanılan materyaller, her gencin kullanımının ardından steril edilmek koşuluyla gençlerin bireysel kullanımına açılabilecektir. Atölyelerde ortak kullanılan enstrüman, malzeme veya materyaller bireysel kullanımdan kaldırılacaktır. Gençler, kendilerine ait enstrüman, malzeme veya materyalleri yanında getirerek eğitime katılabilecektir.





*Kodlama atölyesinde bilgisayarlar arasındaki boşluk 1,5 metre aralıklarla ve bireysel kullanıma uygun şekilde düzenlenecektir. Bireysel kullanıma açılacak atölyeler camlı ve havalandırılabilir atölyeler olacak, kullanım öncesinde, esnasında ve sonrasında havalandırılacaktır. Atölyelerden yararlanacak her bir genç için 4 m2’lik bir alan oluşturulacak ve atölye içindeki masa ve sıra sayısı buna göre düzenlenecek, fazla olan masa ve sandalyeler depoya kaldırılacaktır. Gençlik Merkezi koridorlarında bulunan oturma alanlarında en az 1,5 metrelik boşluklar olacaktır.





*Gençlerin yakın temasta bulunabileceği atölye ve kulüp çalışmaları ilerleyen süreçte tedricen (yöresel halk oyunları vb.) gerçekleştirilecektir.





Gençlik Kampları daha az kapasite ile açılacak





Gençlik ve Spor Bakanlığı, yeni normalleşme süreci kapsamında gençlerin talep etmeleri halinde (kişi, okul, kurum, STK) bazı kamplarda faaliyetlere yeniden başlayacak. Bakanlığın belirlediği önlemler çerçevesinde açılacak kamplar, ulusal düzeyde değil sadece yerelde olacak. Yani, iller arası seyahat yapılmaksızın kampın bulunduğu ilin dışından katılımcı olmayacak. Ayrıca, gençlik kamplarının kapasiteleri de azaltılacak.





Gençlik Kampları için belirlenen diğer önlemler:





*Tesislerin temizlik ve dezenfekte edilmesi her gün ve gerekli sıklıkta gerçekleştirilecektir.





*Katılımcı gençlerin bireysel sağlık bilgileri ve koronavirüs ile ilgili kendilerine yöneltilecek sorulardan oluşan formu doldurmaları ve son birkaç gün içinde yapılmış test sonuçlarını (varsa) ibraz etmeleri istenecek; maske, dezenfektan, sabun ve kişisel temizlik ve bakım ürünleri yanı sıra her türlü bilgilendirici materyal dağıtılacaktır.





*Kampa katılan gençlerin sosyal mesafe kuralına uymaları sağlanacaktır. Bu konu sıkı bir şekilde sürekli takip edilecektir. Koronavirüs tehdidi göz önünde bulundurularak uygun olan temassız kamp etkinlikleri daha küçük gruplarla en fazla (10 kişi) olacak şekilde sosyal mesafe kuralına göre açık havada yapılacaktır.





*Yemek hizmetinin yemekhanelerin dışında kumanya olarak verilmesi planlanmaktadır. Güvenlik, temizlik ve yemekhane personeli gibi çalışanların kamp dönemlerinde her türlü tedbiri alarak, kalıcı olarak mekanda konaklamalarının temini sağlanacaktır.