Küme düşmenin verdiği panikle spor kamuoyundan ve taraftardan çekinen bazı yöneticilerin; “Merak etmeyin. Akşehirspor’un 3. Lig’de mücadele etmesi için bazı girişimlerimiz olacak” şeklinde sağa-sola söylemlerde bulunduklarına dair iddialara ulaştık.

BAL Ligi’nde mücadele etmesini bilmeyen yöneticilerin, TBMM’de 2022 yılı Nisan ayında kabul edilen “Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu” ve içeriğinden bihaber olduklarını görüyoruz. Zira bundan böyle kulüpler şirketleşecek, yöneticileri de zararlardan sorumlu olacak.

Spor kulüpleri, spor faaliyetlerine katılmak amacıyla gerçek veya tüzel en az 7 kişi tarafından kurulacak. Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulan ve tüzel kişilik kazanan anonim şirketler, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından tescil edilmeleriyle spor anonim şirketi niteliği kazanacak.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken takımı küme düşürmenin vebaliyle hareket eden ve spordan hiç anlamayan bir yönetim tercihi ile Akşehirspor’un hiç bir zaman geleceği olmaz-olamaz da!

Diyelim ki 3. Lig’de mücadele eden bir takımı satın aldınız. Eğer bu takımda sözleşmesi devam eden oyuncular ve teknik kadro çalışanları varsa, sözleşme gereği tüm alacaklarını ödemek zorundasınız. Ödenmemesi durumunda TFF’ye başvuran herkes sözleşmesinden doğan alacağını takır takır alıyor.

Yeni Spor Yasası gereğince Anonim Şirket kurulması zorunlu olacak ve bu tarihten itibaren yönetim kurulunda görev alacaklar, olası bir zarardan doğrudan sorumlu olacak.

TFF kulüplere zaten para ödüyor diyenlere de bazı hatırlatmalarda bulunalım istedik.

TFF, 3. Lig’de mücadele eden bir kulübe (Deplasman Katkı Payı, Sponsor Gelirleri ve Naklen Yayın Gelirleri adı altında) 1.250.000 TL + 210.000 TL olmak üzere toplam 1.460.000 TL’yi taksitler halinde ödüyor.

Bunun dışında İDDAA gelirleri de kulüplere şu şekilde ödeniyor:

Deplasman Galibiyetine: 65.000 TL

Kendi Sahasındaki Galibiyete: 60.000 TL

İç ve Dış Saha Beraberliğine: 40.000 TL

Mağlubiyet durumunda: 25.000 TL

İlgili Yönetmelik gereğince, yaşı küçük oyuncu oynatan kulüplere 80.000 TL ödeme yapılıyor. Yani IDDAA’dan gelecek parayı alabilmek için güçlü bir kadro kurulmalı ve akıllı bir transfer politikası oluşturulmalı ki; grubunda alınacak çok sayıda galibiyet ve beraberlik için toplam maç sayısı da dikkate alınarak bir gelir kapısı elde edilebilsin. Teknik kadroda görev alacakların da ilgili mevzuat gereği SGK’ya kayıtlı olmaları zorunlu.

Maaşı asgari ücretten gösterilen bir çalışanın aylık sigorta priminin 1.900 TL civarında olduğundan hareket edersek; 21 oyuncu x 1.900 TL sigorta primi = 39.900 TL veya daha fazlası SGK’ya aylık ödenmesi gereken bir rakam olarak kulüplerin önüne çıkıyor.

Yani, HAYALLER 3. LİG, GERÇEKLER SÜPER AMATÖR!

Gerek Belediye Başkanı gerekse de Akşehirspor Yönetim Kurulu, öz eleştiride bulunarak bu başarısızlıktan dolayı Akşehir Halkından ÖZÜR DİLEMEYİ kendilerine bir görev saymadılar bile.   

Parayı veren HALK, düdüğü çalan siyasetçi ve sorumsuz yöneticiler olmamalı.

Hatadan dönmek erdemdir.

Akşehir Halkı, Belediye Başkanı Salih Akkaya’dan Akşehirspor’un geleceği hakkında bir açıklama bekliyor ve bu hala yapılmış değil.

Her sabrın bir sonu ya da ödülü vardır da bakalım Sayın Başkan hangisinden yana tavır alacaktır, bekleyip göreceğiz.